Nesuglasice

Moguća potpuna blokada izvoza hrane u Hrvatsku

izvoz
VL FOTO
24.09.2011.
u 15:13

Kada Hrvatska uđe u EU, BiH neće moći izvoziti hranu u Hrvatsku bez odgovarajućih akreditacija. Jasno je koliko je to važno pitanje za BiH

Problemi oko realizacije sredstava iz predpristupnih fondova negativno će se odraziti i na redovito izvješće Europske unije o napretku Bosne i Hercegovine u približavanju EU, potvrdio je za Večernjak jedan viši dužnosnik EU. -Sve ovo što se događa oko odobravanja projekata u okviru IPA fondova bit će izraženo i u redovitom izvješću, čija će konačna verzija biti poznata 12. listopada, kazao je naš sugovornik, upozoravajući na brojne posljedice nepostizanja unutarnjeg dogovora u BiH o listi projekata koji bi trebali financijski biti podržani iz IPA fondova.

Očekuje dogovor

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele jasno je u pismo predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću naveo kako očekuje odgovor o usuglašenoj listi projekata čim prije, a najkasnije za nekoliko dana. To, kako kaže naš sugovornik iz Bruxellesa, znači da će EU čekati najviše tjedan dana prije nego odluči preusmjeriti sredstva planirana za BiH na druge adrese. Koliko EU ozbiljno pristupa ovom problemu, svjedoči i podatak da je Fueleovo pismo premijeru Špiriću uručeno u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. -Bruxelles je učinio i više nego što je trebalo za BiH u odnosu na neke druge koji konkurirali za sredstva iz predpristupnih fondova. Mnogi utvrđeni rokovi su produženi, što nije bio slučaj s drugim državama, ističe dužnosnik EU. Zbog svega toga EU je na rubu strpljenja i očekuje jasan odgovor iz Sarajeva o tome je li usuglašena lista projekata koji se trebaju financirati iz IPA fondova za ovu godinu. Posljedice neprovedbe projekata osjetili bi svi građani. Naš sugovornik kao primjer navodi projekat od 3,5 milijuna eura za potporu poljoprivredi, odnosno za usklađivanje propisa i mehanizama u BiH sa standardima EU kada je u pitanju izvoz hrane. Ovaj projekt, o kojem državna i entitetske vlade još nisu postigle suglasnost, odnosi se na harmonizaciju entitetskih propisa kako bi se mogle izdavati valjanje akreditacije za izvoz hrane iz BiH u zemlje EU.

Izvoz hrane

-Ovo je vrlo važno pitanje na kojem ćemo morati insistirati i ubuduće, jer kada Hrvatska uđe u EU BiH neće moći izvoziti hranu u Hrvatsku bez odgovarajućih akreditacija. Imajući u vidu iznos trgovinske razmjene s Hrvatskom, jasno je koliko je to važno pitanje za BiH, kaže Večernjakov sugovornik. Osim ovog, sporni su i projekti za jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti statistike (2,5 milijuna eura), za uspostavu jedinstvenog registra poslovnih subjekata (milijun eura) i za edukaciju, zapošljavanje, zdravstvo i zaštitu na radu (pet milijuna eura). Ekonomski stručnjaci su ranije ocijenili kako bi izostanak sredstava iz IPA fondova bio ekonomski suicid Bosne i Hercegovine, te kako su nam ova sredstva potrebna da bi država mogla normalno funkcionirati. Samo još i političari to trebaju shvatiti.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:56 24.09.2011.

Dok god se hrana u BiH proizvodi po \"halal\" postupku (tj. islamskom zakonu) treba zabraniti izvoz iste u Hrvatsku i druge zemlje.

Avatar error
error
21:02 24.09.2011.

Neka lijanovići čvarke prodaju lagumdžiji i tihiću, neka kaže ovo je novi hercegovački smoki...Jadni hrvati bez halve i tahrane, baklava,tulumbi....treba odma zabraniti izvoz iz bih u Hrvatsku kao i ulaz muslimanima u Hrvatsku...vize uvesti za stoku!!!

DA
daniele
08:34 25.09.2011.

Hehe...vidi ti HDZ-ovaca sto im krv udari u glavu kad cuju rijec Bosna. Pazite da ne dobijete mozdani udar. Nadam se da ce upravo biti tako...ako nema izvoza, platformasi ce odmah donijeti zakon da nema ni uvoza i onda cemo kupovati svoje. Jos bolje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?