Usvajanje zakona

Moguća nova blokada europskog puta BiH

unija
VL FOTO
28.10.2011.
u 09:34

Mnogi članovi Zastupničkog doma Parlamenta BiH odlučili su već sada raspravljati o detaljima iz zakonskog prijedloga, a neki od njih najavili su i amandmane

Prijedlog zakona o sustavu državne pomoći, koji je jedan od tri uvjeta za deblokadu europskog puta Bosne i Hercegovine, mogao bi biti oboren u amandmanskoj fazi. Pokazala je to jučerašnja rasprava o prijedlogu zakona u prvom čitanju, kada se zapravo trebalo izjašnjavati samo o principima zakona.

Zakonski prijedlog

Međutim, mnogi članovi Zastupničkog doma Parlamenta BiH odlučili su već sada raspravljati o detaljima iz zakonskog prijedloga, a neki od njih najavili su i amandmane kojima će, kako kažu, pokušati popraviti zakon. Ipak, jasno je kako će bilo kakva intervencija u suštinu zakona dovesti do njegovog obaranja, jer je sadašnji prijedlog rezultat međuentitetskog kompromisa na kojem je intenzivno radilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Upozorio je na to i ministar Mladen Zirojević, obraćajući se jučer državnim parlamentarcima. Podsjećajući da se na ovom zakonu radi još od 2006. godine.

-Nakon puno truda i rada imamo ovaj prijedlog. To je vrlo složen zakon i molim vas da s mnogo senzibiliteta priđete i eventualnoj korekciji ovog prijedloga. Suštinske izmjene će nas sigurno vratiti na početak, kazao je ministar Zirojević.

Šefik Džaferović (SDA) također je pozvao da se ne ulažu amandmani, napominjući da je predočeni prijedlog rezultat kompromisa u čiju izradu su, na određeni način, bila uključena i Europska unija.

Bošnjačke stranke

Ipak, amandmane su najavili zastupnici srpskih stranaka, te Stranke za BiH. Najspornija je, čini se, organizacija i djelovanje Vijeća za državnu pomoć, za koju bošnjačke stranke preferiraju da bude zasebna institucija financirana od strane države, dok srpske stranke žele da to bude kooridinirajuće tijelo koje će zajednički činiti predstavnici svih razina vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?