"Sejdić - Finci"

Moguć porast euroskepticizma

EU Parlament
30.03.2013.
u 09:10

Zbog konstantnih zastoja BiH na njezinome europskome putu

Europski put Bosne i Hercegovine ozbiljno će biti ugrožen ukoliko presuda „Sejdić i Finci“ ne bude provedena. Iz Bruxellesa je jasno upozoreno da bi u tom slučaju mogućnost podnošenja kredibilne aplikacije za članstvo, a time i nastavak EU integracija mogli biti prolongirati do 2015. godine.

U takvoj situaciji nije isključena i promjena raspoloženja bh. javnosti prema članstvu zemlje u Europskoj uniji. Trenutačno je potpora ovom procesu kod bh. građana iznimno visoka i to u oba entiteta. Međutim, nema garancija da će tako i ostati ukoliko zbog neprovedbe zadanih uvjeta zastoj u približavanju EU bude produžen.

-To je realan rizik za pad podrške procesu, jer građani žele vidjeti konkretne koristi od integracija, kao što je bio slučaj sa liberalizacijom viznog režima, čak i onda kada se promjene prouzročene procesom integriranja ne odnose izravno na njih. Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja koje je Direkcija provela prošle godine, podrška bh. građana integriranju u EU iznosi 77 posto. To je, za fazu u kojoj se BiH nalazi izuzetno visok postotak koji svim akterima u procesu nameće dodatnu odgovornost. Istodobno, razina informiranosti građana o procesu nije velika, što je prostor za djelovanje i institucija i medija, ali i samih građana, kaže direktorica Direkcije za europske integracije BiH, Nevenka Savić.

Europska unija je za sada ta koja više radi na informiranju bh. građana o ovoj asocijaciji i mogućnostima koje stoje pred BiH ukoliko se pridruži Uniji. Bh. vlasti malo rade na tome, vjerojatno i zbog toga što su svjesne kako samo članstvo u EU nije pitanje bliske budućnosti. No, porast euroskepticizma u nekim zemljama bio je itekako prisutan kao problem.

Za sada nešto više od 50 posto bh. građana koji su obuhvaćeni istraživanjem rađenim prošle godine tvrdi da se njihova razina podrške pristupanju BiH Europskoj uniji nije promijenila u proteklih godinu dana. Ispitanici iz Federacije, njih 26,9 posto, značajno češće govore o većoj podršci ulasku BiH u EU u odnosu na ispitanike iz RS-a (17,9 posto).

Kada je riječ o općem stavu ispitanika o EU, ispitanici najčešće iskazuju pozitivno mišljenje. No, i ovdje je prisutan veći skepticizam građana RS-a nego Federacije i Brčko Distrikta. Tako je u RS-u relativno mala razlika u broju ispitanika koji imaju „veoma pozitivno“ (22 posto) i onih koji imaju „veoma negativno“ (19,3 posto) mišljenje o EU. Za razliku od nekih bh. političara, većina građana nije pretjerano optimistična kada je riječ o integraciji BiH u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?