Ugledni ekonomisti

MMF: Pogriješili smo, tražili smo previše štednje u Europi

Olivier Blanchard MMF
Press Association/PIXSELL
07.01.2013.
u 17:04

Glavni ekonomisti MMF-a Olivier Blanchard i Daniel Leigh u posebnom izvještaju nabrojili su svoje ranije pogreške u predviđanju učinaka mjera štednje u europskim državama.

Glavni ekonomisti MMF-a Olivier Blanchard i Daniel Leigh u posebnom izvještaju nabrojili su svoje ranije pogreške u predviđanju učinaka mjera štednje u europskim državama, piše EUObserver.

– Predviđanja su znatno podcijenila povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom – piše u dokumentu objavljenom prošlog tjedna. Blanchard i Leigh su preko matematičkih formula objasnili koliko su pogriješili u vezi utjecaja žestokih mjera štednje u državama kao što su Grčka, Španjolska i Portugal. Iako u dokumentu stoji da ne "predstavlja službene stavove MMF-a", ipak pokazuje promjenu u stavu MMF-a prema mjerama štednje u Europi.

Sada zagovaraju manje štednje

Zbog toga što su prebrzo uvedene proračunske štednje, a rast je bio manji nego što se predviđalo u 2010. godini, tzv. fiskalni multiplikatori, odnosno matematički koeficijenti koji pokazuju učinak reformi na rast, bili su mnogo viši nego što su MMF-ovi stručnjaci prvotno procijenili. Umjesto da su bili blizu nule, što bi značilo da nije bilo pogrešaka u procjeni, multiplikatori su bili oko 1,6.

U idućim godinama je model prilagođen, a MMF sada zagovara manja proračunska rezanja u Grčkoj i drugim zemljama pogođenima recesijom. Već u veljači prošle godine Poul Thomsen, glavni MMF-ov čovjek u za Grčku, upozorio je na previše mjera štednje te tražio da se uspori s kresanjem proračuna. Krajem 2012. godine šefica MMF-a Christine Lagarde pozvala je da se Grčkoj da više vremena i da se restrukturira drugi kredit.

>>'MMF nije babaroga koju čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije