Raskrinkana skupina

Mladići iz Posušja “turpijali” i krali robu

Krađa
10.10.2013.
u 12:22

U rujnu su u Posušju s istim modusom operandi – pomoću turpije, provaljivali u poslovne objekte

U akciji kodnog imena “Turpija” inspektori PU Posušje rasvijetlili su tri teške krađe, kao i devet kaznenih djela prikrivanja, te su pronašli i od osumnjičenika oduzeli veći broj ukradenih predmeta, velike materijalne vrijednosti. Naime, u rujnu su u Posušju s istim modusom operandi – pomoću turpije, provaljivali u poslovne objekte te otuđili veću količinu robe.

Iz noći u noć


Noću s 13. na 14. rujna provalili su u posuški grill ‘Kamić’ i ukrali veću količinu artikala približne vrijednosti 1000 KM (otuđeno je 15 kg ćevapa, 15 kg sira Edamer, razna alkoholna pića - sokovi, energetski napitci, cigarete i žvakaće gume). Noću kasnije na meti im se našao kafić ‘Royal’ u mjestu Rakitno. Tom prilikom su ukrali tri plazma televizora marke ‘Vivax’, playstation, tri boce viskija, jednu bocu stocka i novčanik u kojem se nalazilo 250 KM u raznim apoenima. Ovim kaznenim djelom počinitelji su stekli protupravnu imovinsku korist od približno 5000 KM. Noću s 27. na 28. rujna obili su Samostalnu trgovinsku radnju ‘Mobi’ u Posušju, te otuđili osam novih i oko trideset rabljenih mobitela, te stekli protupravnu imovinsku korist od približno 10.000 KM.

Operativnim radom kao mogući počinitelji navedenih triju teških krađa identificirani su stariji maloljetnik (17) iz Rakitna, kao i Mateo Begić (19) iz Posušja te stariji maloljetnik (17) iz Posušja, dok je kao supočinitelj teške krađe, počinjene na štetu kafića ‘Royal’ identificiran Ivan Mihalj (19) iz Rakitna. Nad starijim maloljetnikom (17) iz Rakitna, te nad Begićem (19) i Mihaljem (19) izvršena je kriminalistička obrada u PU Posušje dok je stariji maloljetnik (17) iz Posušja trenutno nedostupan (nalazi se u inozemstvu), i od njega će istražitelji naknadno uzeti iskaz u svojstvu osumnjičenoga.

Ukradeno prodavali

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici otuđenu tehničku robu prodali I. Mihalju (19), D. Buntiću (24) i Z. Mihalju (26), S. Markoti (31), D. Ivankoviću (22) i M. Šariću (18) iz Rakitna, kao i T. Delipetru (18) te I. Bešliću (32) iz Posušja. Sva tehnička roba pronađena je kod ove devetorice pa oduzeta.

- Nad njima je izvršena kriminalistička obrada kojom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su kupili robu za koju su znali ili su mogli znati da potječe iz kaznenog djela.

Također, pojedine od gore navedenih osoba dovodi se u vezu s vandalskim ponašanjem i oštećenjem javne imovine u gradskom parku u Posušju, te policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje na dokumentiranju i sankcioniranju tih djela - priopćeno je iz Uprave policije MUP-a ZHŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije