posušje

Mlade je potrebno školovati kako tržište rada nalaže

Posušje
19.07.2013.
u 09:22

Vizija razvoja 
“Ostanimo, sačuvajmo i razvijajmo naše Posušje“

Na drugom po redu sastanku partnerske skupine raspravljalo se o izradi Strategije razvoja općine Posušje od 2014. do 2020. godine. U ime općinskog razvojnog tima s načelnikom Brankom Bagom, nositeljem izrade strategije, koordinator razvojnog tima Ivan Milićević cjelovito je prezentirao izvod iz Socioekonomske analize postojećeg stanja, SWOT analizu i Viziju razvoja – “Ostanimo, sačuvajmo i razvijajmo naše Posušje”.

Prirodni resursi

Prezentirani su strateški fokusi razvoja, a riječ je o korištenje prirodnih resursa za razvoj specifičnih grana gospodarstva (stočarstvo, poljoprivredna proizvodnja, obrada kamena) te potpora proizvodnom gospodarstvu jer je zapošljavanje u padu, a porast je broja nezaposlenih. Zacrtano je podizanje kvalitete javnih usluga, razvoj komunalne i socijalne infrastrukture, kao i očuvanje okoliša za bolju kvalitetu života. U programu je i ulaganje u razvoj ljudskih resursa te školovanje mladih s novim strukama jer je u Posušju previše struka i zanimanja koja će teško doći do posla. U raspravi je sudjelovalo više sudionika, a potom su prezentirani i strateški ciljevi - poduzetništvo i turizam, obrazovanje prema potrebama tržišta rada, izgrađena komunalna infrastruktura, sport i kultura te zaštita okoliša

Konkretne nadopune

-Strateški ciljevi su raščlanjeni na sektorske ili operativne ciljeve razvoja te projekte i razvojne mjere. Partnerska skupina je dala nekoliko konkretnih nadopuna radi zaštite povijesnih činjenica i Domovinskog rata, otvaranje Srednje poljoprivredne škole, te zaštitu potpore razvoju obiteljskih farmi u ovčarstvu i kozarstvu za što postoje prirodni preduvjeti i resursi, istaknuo je Ivan Milićević, koordinator razvojnog tima za buduće strategije. Na kraju je naglašeno kako će se još raditi na tom projektu, a završnica je kraj 2013., odnosno do usvajanja općinskog proračuna za 2014.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?