OPERATIVNI CENTAR

Mjesto u koje se slijevaju 
važne informacije s državne granice

granicna
01.09.2013.
u 10:23

Operativni centar je jedina organizacijska jedinica na središnjoj razini čiji je rad organiziran u smjenama, odnosno s radnim vremenom 24/7. Osim operativnih aktivnosti, Centar pruža i niz servisnih informacija

Granična policija BiH je nedavno stavila u funkciju novi Operativni centar preko kojeg se ostvaruje suvremena komunikacija Glavnog ureda s organizacijskim jedinicama GP-a na terenu, monitoring bitnih događaja na državnoj granici, praćenje stanja prometa i vremena zadržavanja na graničnim prijelazima. Znatno su poboljšani i uvjetu rada za zaposlene, a kako kaže šef ovog centra Predrag Radojčić, efekti modernizacije tek će se vidjeti u radu Granične policije.

„Večernjak“ je prvi medij koji je „zavirio“ u novi Operativni centar, gdje se slijevaju sve informacije važne za stanje na granici, ali i podaci o osobama za kojima tragaju policijske agencije. Iako je smješten u ne baš velikom prostoru u Operativnom centru instalirana je sva suvremena informatička, telekomunikacijska i oprema za videonadzor. U Graničnoj policiji su ponosni što je sve to urađeno vlastitim sredstvima.

Rade u smjenama

-Operativni centar je jedina je organizacijska jedinica na središnjoj razini čiji je rad organiziran u smjenama, odnosno s radnim vremenom 24/7. Pored operativnih aktivnosti Centar pruža i niz servisnih informacija prema organizacijskim jedinicama GP BiH, građanima i svim drugim tijelima u BiH o svim važnim događajima na državnoj granici BiH, ističe Radojčić. Baš u vrijeme našeg posjeta preko Operativnog centra su razmjenjivani podaci o jednoj osobi uhićenoj na graničnom prijelazu, a za kojom postoje potrage pravosudnih institucija u BiH. Ipak, tehničko opremanje Operativnog centra je samo jedan od aktivnosti koje poduzima GP sukladno strategiji razvoja i strategiji upravljanja informacijama u Graničnoj policiji BiH.

Ograničena oprema

-Veliki značaj se sukladno raspoloživim proračunskim sredstvima daje neposrednom opremanju graničnih prijelaza s novim čitačima putnih isprava, stvaranju boljih infrastrukturnih uvjeta na graničnim prijelazima za rad GP BiH, obuci policijskih službenika i uvođenju suvremenih informacijskih tehnologija. GP BiH u kontinuitetu razvija novu aplikaciju za granične provjere koja omogućava izravan pristup svim bazama podataka koje su relevantne za granične provjere. To se posebno odnosi na uspostavu sustava elektroničke razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u kojem je GP BiH jedan od najvećih korisnika sustava, kaže Radojčić.
Na žalost, infrastrukturna opremljenost pojedinih graničnih prijelaza u BiH i dalje je ograničavajući čimbenik za primjenu suvremenih informacijskih tehnologija u radu GP BiH. Pojedini međunarodni granični prijelazi i dalje ne raspolažu osnovnom infrastrukturnom opremom za obavljanje graničnih provjera, a to su natkriveni prostori, dovoljan broj kontrolnih traka, internet, kontrolne kabine, dovod vode, struje i slično. -Očekujemo da će u sljedećem razdoblju nadležna tijela BiH, prije svega Uprava za neizravno oporezivanje kojoj je Vijeće ministara BiH dalo u nadležnost rješavanje ovih pitanja, biti u mogućnosti izdvojiti potrebna proračunska sredstva za rješavanje ovih problema, kažu u Graničnoj policiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?