"Vidanje rana”

Mještani se dali u akciju prepumpavanja vode

Akcija
Dušan Musa
06.04.2013.
u 12:35

Vodostaji rijeka bili su u opadanju. Iako se voda prelila preko brane HE Rama, iz ove hidroelektrane su kazali kako situacija nije alarmantna

Prvi dan bez padalina mještani čapljinskog dijela doline Neretve koristili su za “vidanje rana” od poplava. Tako su se žitelji Tersane, dijela Višića nastojali osloboditi vodenog zagrljaja. Pod vodom je bio prilazni put do dvadesetak kuća, kao i plastenici, njive i voćnjaci.

Sizifov posao

Najprije su pokušali prepumpati vodu prema rijeci Krupi, vidjevši da je to sizifovski posao na kraju su prokopali prometnicu koja vodi za Gabelu, odnosno granični prijelaz Gabela Polje. Zašto su krenuli u taj pothvat može se razabrati iz riječi Ivana Raguža koji kaže: “Ja imam dvanaestoro ‘čeljadi’, nitko nema nikakvih prihoda osim od poljoprivrede. Evo, da vidite kakvi su plastenici. To je katastrofa. Imam tri sina, sedmero unučadi, bavimo se isključivo poljoprivredom. Lani su mi stradali plastenici. Da mi je netko prije snijega rekao - evo ti 100.000 KM za njih, ne bih ga ni pogledao. Sve je palo, obećavali su nam pomoć ništa nismo dobili, sad još i poplava. Ovo je više nemoguće snositi“. “Katastrofa, mjesec je travanj, ljudi su sve posadili, žive od toga, hrane od toga obitelji, katastrofa. Sve su sadnice pod vodom“, ističe Julio Dugandžić, doskorašnji predsjednik MZ Višići, dok Nikica Falak iznosi svoju muku: “Evo već sedam dana spašavam plastenik, pola ga je u vodi. Žene sam platio da vade rajčice iz vode i vežu. Posađen je prije mjesec dana, krajnji redovi zbog vode stagniraju, ali onaj po sredini cvjeta, bumbari oko njega lete.

Kod ‘susjeda’ su pod vodom tikvice, pod vodom je salata”. “Kod mene je pod vodom plastenik, dulum i šesto kvadrata, ali je posađeno oko 700 kvadrata rajčice koja sada pliva. Pokušavali smo spasiti što se spasiti može pomažući jedan drugom, a danas smo se udružili”. Uglavnom, nakon što su uvidjeli da motori za vodu puno ne pomažu, žitelji Tersane su prokopali put kako bi voda iz njihovog naselja otekla u Krupu.

Poplavljeni nasadi loze

U Jezercu pored Crvenog Grma poplavljeno je oko 400.000 nasada vinove loze, visina vode na pojedinim mjestima je i do 4 m iznad vinograda. Mještani su već navikli na ovu pojavu i ovih dana im samo preostaje pratiti dotok novih količina vode, a ona izbija iz zemlje i iz kamena, pretpostavljaju da se voda neće povući ni do kraja travnja što će i ove godine ugroziti berbu. U širokobriješkom naselju Trn sedam-osam kuća je već nekoliko dana pod vodom. Mještani su ogorčeni situacijom koja se ponavlja iz godine u godinu. Iako su se rijeke na području HBŽ-a u svojim središnjim i donjim dijelovima izlile iz korita, to još uvijek ne predstavlja opasnost za naseljena mjesta. Poplavljeno je uglavnom poljoprivredno zemljište što će zasigurno imati negativne posljedice po proljetnu sjetvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?