SRAMOTNO

Mjere štednje još na snazi, a administracija se povećava

posao
VL FOTO
17.08.2011.
u 09:56

Otvoreni natječaji obiluju apsurdnim i skandaloznim uvjetima za posao

Iako institucije BiH imaju više od 21.000 zaposlenih, za čije plaće se godišnje potroši prosječno pola milijarde maraka, nova radna mjesta u državnoj službi neprestano se otvaraju iako su na snazi mjere štednje na koje bh. vlasti upozoravaju međunarodne financijske institucije. Agencija za državnu službu BiH od početka ove godine objavila je čak 74 natječaja za zapošljavanje oko 124 službenika u institucijama BiH. Na osnovi završenih natječaja i onih koji su u postupku, planirano je da najviše radnika dobije posao u Upravi za neizravno oporezivanje 17, Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova 10, a u Uredu za veterinarstvo 5.

Novi službenici

Na osnovi pet trenutno otvorenih natječaja, u državnoj službi bit će zaposleno 11 novih činovnika. Ministarstvo obrane BiH, koje je lani zapošljavalo ukupno 9022 radnika i koje 60 posto proračuna troši na plaće i naknade, zaposlit će još petero službenika. Ministarstvo financija, Agencija za rad i zapošljavanje te Agencija za forenzička ispitivanja primit će po jednog, a Odbor državne službe za žalbe troje novih članova. Natječaje za ta mjesta prate i apsurdni uvjeti pa je u oglasu za dva radna mjesta u Odboru državne službe za žalbe kao jedan od uvjeta naveden da je kandidatu “prestala pravna posljedica presude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravosnažnom presudom, u skladu s kaznenim zakonima”. Iz objavljenog proizlazi da osoba koja se prijavi za člana Odbora treba biti pravosnažno osuđena za nasilje u obitelji kako bi se prijavila na natječaj.

Apsurdi u natječaju

Apsurdima tu nije kraj, pa tako Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH traži višeg stručnog suradnika za održavanje objekta. U opisu poslova i radnih zadataka ovog stručnog suradnika je da “prati, organizira i izvršava sve aktivnosti vezane uz redovito i izvanredno održavanje objekata u okviru Centra, izvještava o stanju infrastrukture”. Agencija za statistiku BiH prima u rad stručnog suradnika za pripremu podataka i tabela. Njegov posao se svodi na pripremu tabela za objavu podataka iz statističkih istraživanja, izradu molbi i njihovu obradu, a za to će primati plaću od 1046 KM.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
LuNi
10:20 17.08.2011.

Kao što u članku podnaslov kaže \"apsurdi u natječaju\", tako bi čitatelj mogao reći i za cijeli članak, \"apsurdi u novinarstvu\". Večernji list ima u Hrvatskoj standarde kojih se pridržava, a jedna od temeljnih jest činjeničnost. Ne možeš objaviti nešto ako ti nisi provjerio da je činjenica. BH izdanje, tužno uredniče Pavkoviću, puno je površnosti. Temeljna pogreška novinara ovog priloga jest što ne zna razliku između javnog i internog natječaja. Tad bi znao da na dosta ovih natječaja ne traže se novi, dodatni službenici, nego se radi ili o redovnom unapređenju ili zamjeni postojećih kojima istječe mandat. Šeta istine.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?