Zbog eura

Mjenjačnice postale tražena mjesta u Federaciji

mjenjacnica
VL FOTO
02.08.2011.
u 11:44

Zasad u Federaciji BiH djeluje samo 12 mjenjačnica, ali zbog potražnje otvaraju se nove

Nakon što je stara vlast donijela prilično diskutabilan Zakon o deviznom poslovanju kojim se zabranjuje uporaba eura ili neke druge valute u platnom prometu, nova platformaška vlast u Federaciji BiH prošli tjedan konačno je definirala i zakon kojeg će se u budućnosti morati pridržavati mjenjačnice. Vlada FBiH prošli tjedan donijela je Odluku o izmjenama Odluke o uvjetima i načinu obavljanja mjenjačkih poslova, kojom je propisano izuzeće od obveze da pravne osobe i poduzetnici za obavljanje mjenjačkih poslova imaju rješenje nadležnog tijela o ispunjenosti minimalnih tehničkih uvjeta sukladnih važećim propisima.

Mjenjačnice u poštama

Od ove obveze izuzimaju se javni poštanski operateri s obzirom da oni, sukladno Zakonu o poštama BiH, rade na temelju ovlasti Agencije za poštanski promet BiH za čije je dobivanje potrebno ispuniti uvjete materijalno-tehničke opremljenosti. Kako ispunjavaju uvjete za rad mjenjačnice, nije potrebno rješenje drugog tijela, tim prije jer je Zakonom o javnim poštanskim operaterima dopušteno da, posredstvom poštanske banke, rade i mjenjačke poslove, stoji u odluci platformaške Vlade u FBiH. Spomenimo da na području Federacije BiH zasad posluje samo 12 mjenjačnica, i to u Bihaću, Orašju, Zenici, Vitezu, Tomislavgradu i Domaljevcu, a uskoro će u funkciji biti i prva, i za sada jedina, mjenjačnica u Sarajevu. U Udruženju banka BiH izražavaju svoje protivljenje odluci o izbacivanju eura iz platnog prometa u Federaciji BiH.

Bankari kritiziraju

U uvjetima kada imamo zakonom definiran fiksni tečaj KM u odnosu na euro i njihovu zakonom utvrđenu promjenjivost, nameće se pitanje zašto tjerati euro iz gotovinskog platnog prometa. Toliko smo truda uložili u formiranje valutnog odbora u BiH, što je prednost BiH u odnosu na druge zemlje koju treba koristiti i staviti u funkciju izvoza roba i usluga. Prodati nešto u BiH za euro znači povećati devizne rezerve kod Centralne banke. Mjenjačnice u BiH, nažalost, neće riješiti nastali problem, poručuju iz Udruženja banka BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?