Revizija

Mirovine HVO-a na provjeru u Zagreb

HVO
Stojan Lasić
09.06.2013.
u 10:45

Ministarstvo branitelja Hrvatske i Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH osnovali su timove koji će surađivati na otkrivanju osoba koje su nezakonito primale mirovine, ili invalidninu u Hrvatskoj i BiH

Nakon što su na posljednjoj sjednici federalne Vlade zatražili da revizijske timove u zapadnoj Hercegovini osigurava policija, ministar za pitanje branitelja i invalida rata Zukan Helez, traži do Vlade RH provjeru primanja za pripadnike HVO-a koji su tamo ostvarili prava na invalidninu ili mirovinu. Iz ovog ministarstva u službeni Zagreb poslani su podaci o umirovljenim pripadnicima HVO-a kako bi se analiziralo po kojim su kriterijima oni dobili pravo na novčane naknade. Provjeru će obaviti hrvatsko Ministarstvo branitelja, a o rezultatima revizije bit će obaviješteno Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH. Prije nekoliko dana federalni ministar Zukan Helez, kazao je kako se ispituju statusi pripadnika HVO-a koji su dobivali odličja od hrvatske države. Helez je kazao da najviše zloupotreba ima kod osoba koje ostvaruju primanja na osnovi odličja Reda hrvatskog trolista, kojim je branitelje odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Helez je rekao da postoje podaci da su neki ljudi krivotvorili dokumente u srednjoj Bosni, kao i u Hercegovini kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj. “Došli smo do spoznaje da mnogi koriste povoljnu mirovinu u Hrvatskoj i u BiH. Odnosno u Hrvatskoj koriste mirovinu, a u BiH povoljnu mirovinu, a to po zakonu ne može. Dovest ćemo do sravnavanja podataka i riješiti ove probleme”, kazao je ministar Helez. U tu svrhu formirano je i stalno Zajedničko povjerenstvo za suradnju dvaju braniteljskih ministarstava. Timovi koji će “pročešljati” dokumentaciju trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši branitelji uživaju u dvije zemlje, kako bi se ukinula dvostruka primanja. “Razgovarao sam telefonom s hrvatskim ministrom branitelja Predragom Matićem i dogovorili smo se da im popise svih korisnika povoljnih mirovina u FBiH, koje sada imamo u pisanom obliku, dostavimo na CD-u. Nakon toga oni će lako usporediti popise i doći do osoba koje imaju dvostruka primanja. Vjerujemo da ćemo to uraditi do kraja sljedećeg tjedna. Moguće je da već isti dan dobijemo i imena osoba koje imaju dvostruke mirovine. Takve ćemo isključiti iz prava’’, kazao je ministar Helez. Braniteljske udruge HVO-a čak su zbog revizije najavile i podizanje tužbe protiv ministra Zukana Heleza. Zbog ukidanja novčanih naknada, desetak branitelja dokazalo je u sudskom postupku na Ustavnom sudu Federacije BiH da je cijela revizija bila nezakonita. Neki od umirovljenika i invalida HVO-a su najavili podizanje privatne tužbe protiv Ministarstva branitelja i invalida rata i samog ministra Heleza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?