ISTRAGA

Ministri pred sudom

policija
VL FOTO
17.08.2011.
u 09:51

I državne i entitetske institucije nisu trošile proračunski novac zakonito

Čim završi sezona godišnjih odmora, točnije sredinom rujna Financijska policija Federacije BiH krenut će u akciju kontrole svih institucija i ministarstava u ovom entitetu, koji su zbog nezakonitog trošenja proračunskog novca u prošloj godini dobili negativnu ocjenu federalnih revizora.

 

Prvi put izricanje kazni

 

U najavi koja stiže iz Financijske policije, čije je postojanje podržala i međunarodna zajednica u BiH, nakon zahtjeva domaćih vlasti da se ona ukine, stoji kako će se prilikom nadzora utvrditi sve nezakonitosti, a protiv odgovornih osoba podnijeti kaznene prijave. Idućih mjeseci istražit će se svi slučajevi nezakonitog i netransparentnog trošenja sredstava iz proračuna na temelju izvješća koje godinama prave revizorski timovi. Ovim će prvi put u povijesti rada Ureda za reviziju rada institucija FBiH, njihova izvješća biti temelj za podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih pojedinaca ili skupina krivih za stvaranje milijunskih gubitaka. “Izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH su tek izašla, pa ćemo ih prvo analizirati. U planu smo naveli da ćemo istražiti deset slučajeva, ali to je procjena. Može ih biti 15, a može i devet. Očekujemo i naloge tužiteljstava. Za sada nisu uputila ništa”, poručili su iz Financijske policije FBiH.

 

Trošenje bez kriterija

 

Do sada su izvješća federalnih revizora tretirana tek u medijskim izvješćima, a da svih ovih godina nitko od odgovornih iz institucija vlasti, entiteta, županija, općina, javnih poduzeća, za goleme proračunske gubitke nije odgovarao. Tek bi se u federalnom Parlamentu raspravljalo o izvješćima revizora, nezakonitom i netransparentnom trošenju proračunskog novca, ali nikada nije podnesena niti jedna kaznena prijava. Štoviše, neki od krivaca za gubitke napredovali su u hijerarhiji vlasti FBiH. Identična je situacija i s državnim institucijama, gdje zbog nezakonitog trošenja novca nitko nije sankcioniran. Ured za reviziju institucija u FBiH nije dao pozitivno mišljenje ni za jedan od 51 revidiranog financijskog izvještaja za 2010. godinu. Ured za reviziju državnih institucija tijekom revizije utvrdio je postojanje značajnih nedostataka i propusta, pri čemu se najznačajnije nepravilnosti ogledaju u potrošnji sredstava za javne nabave, reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove, sustave internih kontrola, ugovore o djelu, stimulacije i prekovremeni rad, putne troškove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?