ODLUKA

Ministri iz HDZ BiH neće podnijeti ostavke do uspostave nove vlasti

hdz bih
Zoran Grizelj
20.11.2010.
u 11:24

HDZ BiH jednoglasno podržao sporazum s HDZ-om 1990 na stranačkim tijelima, kojemu je cilj zajednički nastup u vlasti, ali i zahtjev za ustrojem hrvatske federalne jedinice

Stranačka tijela HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 prihvatila su na odvojenim sjednicama održanim u Mostaru sporazum o suradnji dviju najvećih hrvatskih stranaka kojim je predviđen njihov zajednički nastup u vlasti na svim razinama u BiH te zahtjev za ustrojavanjem većinske hrvatske federalne jedinice.

- Predsjedništvo HDZ-a BiH jednoglasno je podržalo sporazum s HDZ-om 1990, rekao je jučer predsjednik ove stranke Dragan Čović. Dodao je kako se na stranačkim sjednicama raspravljalo i o rezultatima nedavnih izbora. HDZ 1990 je nakon sjednice Predsjedništva također jednoglasno podržao sporazum o zajedničkom nastupu u vlasti i ustavnoj reformi s HDZ-om BiH. Čović je na konferenciji za novinare rekao da bi se poslala vrlo destruktivna poruka kada bi se pokušala uspostaviti vlast bez stranaka koje su dobile najveću potporu kod hrvatskih birača o čemu nagađaju sarajevski mediji navodeći da SDP pokušava pridobiti HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak za uspostavu vlasti.

- Sada je gotovo i nemoguće uspostaviti vlast bez dva HDZ-a. No, nekorektno je i razmišljati o tome. Ako bi se uspostavila vlast bez stranaka koje su dobile 90 posto potpore Hrvata, poslala bi se jedna vrlo loša poruka, rekao je. Čović je odbacio prigovore kako je cilj HDZ-a BiH nestanak HDZ-a 1990 kazavši da je s tom strankom potpisan precizan sporazum koji uvažava činjenice o dvjema strankama. Čović je nakon sjednice Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća rekao kako su najviša stranačka tijela naložila ministrima ove stranke koji su izabrani u nove sazive Parlamenata na svim razinama da ne podnose ostavke na sadašnje funkcije.

- Nijedan ministar neće podnijeti ostavku dok se ne napravi dogovor o rasporedu novih vlada. Ne želimo doprinijeti nikakvoj krizi u radu izvršnih tijela koja bi mogla nastupiti s konstituiranjem novih skupština”, pojasnio je Čović. Komentirajući postizanje dogovora ‘proeuropskih stranaka’ iz Sarajeva SDP-a BiH i SDA koje su dominantno bošnjačke, nasuprot bloku ‘H’ i bloku ‘S’, Čović je rekao kako je sada po svome opredjeljenju politički sporazum između dva HDZ-a najviše proeuropski orijentiran.

Pojasnio je kako se ove dvije stranke zauzimaju za opće dobro u Bosni i Hercegovini, te izjednačavanje položaja Hrvata s druga dva naroda.

Upitan zašto je najavio da bi se ustavne promjene mogle donijeti do kraja lipnja sljedeće godine, Čović je pojasnio kako je to rok koji su europske institucije postavile za provedbu presude Suda u Strasbourgu. Pojasnio je da presuda Sejdić-Finci otvara šire strukturalne reforme jer se odnosi na sve razine vlasti u zemlji, a ne samo na Predsjedništvo zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?