ekonomija u strahu

Ministri eurozone u Bruxellesu će pokušati spasiti euro

Angela Merkel
REUTERS
29.11.2011.
u 08:04

- Ako je Europa u problemima nama je puno teže stvarati poslove u našoj zemlji – kazao je američki predsjednik

Ministri financija zemalja eurozone pristižu u Bruxelles u očajničkom pokušaju spašavanja europske valute prisutne u 17 zemalja, ali i kako bi pokušali zaštititi Europu, SAD, Aziju i ostatak svjetske ekonomije od dugom izazvanog svojevrsnog "financijskog tsunamija".

Većina njih slaže se kako u utrci za spas eura nema vremena za gubljenje, ali odjednom se čini kako problem postaje sve veći i veći. Na kocki nije samo valuta koju koristi 332 milijuna ljudi nego, kako je naglasila njemačka kancelarka Angela Merkel, i unija 27 zemalja koja je do sada predstavljala neizmjeran diplomatski uspjeh koji je ujedinio kontinent podijeljen ratovima.

Ukoliko Euro propadne bankarski krediti bit će zamrznuti, tržišta dionica najvjerojatnije će se srušiti, a europske ekonomije nestati. Zemlje eurozone bile bi suočene, prenosi AP, s privremenim padom ekonomije do čak 50 posto, kako prognozira švicarski UBS. Njihovi ekonomski problemi proširili bi se prema zapadu i istoku, a američki i azijski krediti bili bi "zarobljeni" u kreditnom zamrzavanju dok bi njihov izvoz u Europu u cijelosti propao.

Sve u svemu to je scenarij puno gori čak i od devastirajuće kreditne krize i američkog hipotekarskog neuspjeha iz 2008. godine.

- Ako je Europa u problemima nama je puno teže stvarati poslove u našoj zemlji – kazao je američki predsjednik Barack Obama na sastanku s europskim dužnosnicima u Washingtonu.

Pri vrhu današnjeg dnevnog reda je pronalazak načina integracije zemalja članica eurozone, od moćne Njemačke do majušne Malte, kako politički tako i financijski. I ministri financija moraju to učiniti brzo i bez odgoda kao što su, recimo, demokratski referendumi koji oduzimaju puno vremena.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije