Investicije

Ministarstvo za pet dana treba odgovoriti ulagaču

Gradnja
14.12.2012.
u 09:40

Izjednačava se strana investicija s domaćom i ukidaju se fiskalni nameti koji su bili na snazi

Razdoblje od 30 dana krajnji je rok po kojem će u budućnosti svaki strani investitor moći registrirati tvrtku na prostoru Federacija BiH.

Ubrzanje registracije

Ako bilo koji pravni subjekt ili institut vlasti stranom ulagaču ne da svoje mišljenje o ponuđenoj registraciji tvrtke, po novom dopunjenom Zakonu o stranim ulaganjima tvrtka se po automatizmu smatra registriranom. Na ovaj način i vlada i oba doma Parlamenta Federacije BiH nastoje poboljšati investicijsku klimu u ovom dijelu BiH i maksimalno skratiti proceduru pri ostvarenju inozemnih ulaganja. Spomenutim zakonom ukidaju se “segregacijske odredbe” na način da strani ulagač može osnovati gospodarsko društvo u Federaciji BiH pod istim uvjetima koji važe za domaće ulagače sukladno Zakonu o gospodarskim društvima. “U smislu ovog zakona ‘osnivačko pravo stranih osoba’ uključuje pravo osnivanja i upravljanja gospodarskim društvima pod uvjetima koji važe za domaće ulagače. Bilo kakva naknadno uvedena ograničenja na osnivačka prava stranih osoba, koja su u suprotnosti ovom zakonu, ne proizvode pravne posljedice”, piše u Zakonu. Po novom pravilniku o stranim ulaganjima, “pravne osobe u vlasništvu stranog ulagača imaju ista prava, obveze i odgovornosti, kao pravne osobe koje su u potpunom vlasništvu domaćih pravnih ili fizičkih osoba.

Oslobađanje od nameta

Pravni položaj, prava, obveze i odgovornosti dijelova stranih privatnih osoba i stranih fizičkih osoba koje poduzimaju poslovne aktivnosti u Federaciji BiH regulirat će se posebnim zakonima. Strani ulagači imaju jednaka vlasnička prava na nepokretnostima kao domaće pravne ili fizičke osobe”. Povoljna okolnost za strane investitore je i odredba po kojoj se strane investicije u budućnosti oslobođaju plaćanja carina i carinskih obveza, izuzev carinskog evidentiranja, koje je propisano Zakonom o carinskoj politici BiH. U Federaciji BiH strana ulaganja registriraju se kod Federalnog ministarstva trgovine. Strani ulagači su dužni podnijeti prijavu Ministarstvu radi registracije ugovora ili drugog akta o ulaganju, kao i svih izmjena vezanih uz te akte u roku od 30 dana od dana potpisivanja. U roku od pet dana nakon podnošenja uredne prijave Ministarstvo će donijeti odluku o registraciji stranog ulaganja. U slučaju da Ministarstvo u zakonskom roku ne registrira uredno podnesenu prijavu stranog ulaganja, strano ulaganje će se smatrati registriranim. Poslodavci pozdravljaju ovakvu odluke vlasti u FBiH. Strane investicije se čekaju, prije svega, iz RH jer tamošnje tvrtke ulaskom države u EU traže repozicioniranje na tržištu bivše Jugoslavije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?