REVIZIJA

Ministarstvo u RH provjerava 2500 dobitnika ratnih odličja

radnici (1)
Luka Klun/PIXSELL
18.08.2010.
u 07:56

Sumnja se da je oko 2500 osoba iz BiH rješenje o povoljnom umirovljenju dobilo na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja, podaci su Ministarstva obrane

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, na službeni zahtjev Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, već nekoliko mjeseci analizira popis osoba koje su kao dobitnici hrvatskih ratnih priznanja i odličja dobile rješenje o prijevremenom umirovljenju.

Proširio se popis


Popis od 1002 takva uvjerenja koji se, još prije dvije godine na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata, počeo provjeravati u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, danas se popeo na više od 2500 osoba za koje se sumnja da su rješenje o povoljnom umirovljenju dobile na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja kao što su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinjskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom. Uvidom u prezentiranu dokumentaciju Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH utvrdio je da je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prvi popis za provjeru izdanih odličja Ministarstvu obrane Republike Hrvatske uputio još 20. i 26. prosinca 2008. godine.

U spomenutom dopisu zatraženo je izvršenje provjere za 22 osobe o obavljanju zapovjedne dužnosti te za 24 osobe koje su dobile ratna priznanja, a koje su Ministarstvu obrane predale zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu na temelju uredbi o stjecanju prava na mirovinu pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske Federacije BiH te državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju revizori su konstatirali da je u odgovoru Ministarstva obrane Republike Hrvatske navedeno da ni za jednu od 24 osobe ne postoje podaci o dodijeljenim odličjima. Informacija koja je stigla iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske bila je povod da Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje izvrši provjeru svih popisa predmeta i u skladu s rezultatima provjere i zakonskim mogućnostima izvrši obnovu postupka za priznavanje prava iz invalidskog i mirovinskog osiguranja.

Bez utemeljenja


Osim spornih odličja koje su dobivali pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), pod istom revizijom naći će se i odlikovani pripadnici Armije BiH, čiji se broj krivotvorenih rješenja već mjeri u desecima tisuća. Prema informacijama do kojih smo došli samo na prostoru Sarajeva, odličja za iskazani doprinos u ratu dobilo je više od 10.000 pripadnika Armije BiH. Devalvacija odličja koja se radila ponajviše radi novčane naknade i povoljnijeg umirovljenja razočarala je i Muhameda Švrakića, predsjednika Udruženja “Zelene beretke”, koje okuplja dragovoljce Armije BiH. Kako su prenijeli mediji, ovo udruženje traži od resornoga ministarstva reviziju izdanih riješenja jer smatraju da toliki broj odlikovanih pojedinaca za doprinos u ratu jednostavno - nije utemeljen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?