udar RH na hvo

Ministar ukinuo status za 10.009 branitelja HVO-a

Predrag Matić
Žarko Bašić/Pixsell
21.09.2013.
u 10:38

General Janko Bobetko zapovijedao je postrojbama HV-a i HVO-a koje su oslobađale Ploče, Mostar, Dubrovnik i spasile hrvatski jug

U posljednjih mjesec dana oko tisuću rješenja upućeno je na kućne adrese bivšim pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane u kojima ih je Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske upoznalo kako su jednostavno izbrisani, ukidajući im rješenja o statusu sudionika Domovinskog rata kroz sudjelovanje u postrojbama u sklopu Južnog bojišta na temelju čega su dobili invalidnine, mirovine i ostvarili druga prava u RH. Potvrdio je to jučer osobno ministar.

Obračun s HVO-om

Ova odluka izazvala je oštra reagiranja braniteljskih udruga i samih branitelja iz HVO-a koji su najavili podnošenje masovnih tužbi tvrdeći da su sudjelovali u obrani Hrvatske, a ključnim navode da je Janko Bobetko 1992. godine zapovijedao HVO-om i HV-om. No, ministru Matiću takva rješenja koja je u najvećem broju potpisivao general Ljubo Ćesić Rojs čine se “sumnjiva”. - Radi se o pripadnicima HVO-a s takozvanog Južnog bojišta uvedenih u mirovinski sustav Hrvatske. Rješenja su sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs. Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Zanimljivo je i da se to bojište proteglo od Posavine do dubrovačkog zaleđa - komentirao je ministar Predrag Matić.

U pozadini ovih gotovo paničnih poteza hrvatske Vlade krije se bojazan da bi svi branitelji koji su dobivali invalidnine i mirovine mogli tužiti Hrvatsku, kao i oko 200 njihovih suboraca koji su već tužili Hrvatsku i čiji zahtjevi su dosegnuli milijunske presude protiv Hrvatske. Procjenjuje se da bi do 2 milijarde kuna Hrvatska morala isplatiti ako svih 10.000 bivših pripadnika HVO-a tuži državu jer im nisu priznata sva prava kao i drugim braniteljima koji su bili u postrojbama HV-a. Ova rješenja ministra Matića su, smatraju u udrugama HVO-a, pokušaj da se branitelji HVO-a zaustave u podnošenju novih tužbi, što je međutim izazvalo protuučinak jer će sve osobe koje su izgubile status branitelja zasigurno tužiti Hrvatsku. 
Temelj za brisanje branitelja HVO-a i ukidanja statusa ministar Matić je pronašao u izmjenama Zakona o pravima branitelja koje je Hrvatski sabor donio prošle godine u kojima je naloženo da se u roku od godinu dana riješe sva statusna pitanja i ukinu rješenja osobama koje ‘nisu sudjelovale u obrani suvereniteta RH’. 
Jedno takvo rješenje dobio je upravo hrvatski dragovoljac i branitelj Mirko Čuljak iz Širokog Brijega koji ističe da ga je ta obavijest zaprepastila i teško razočarala.

Masovne tužbe

On je ranjen od JNA u veljači 1992. godine kada praktično u BiH nije ni počeo rat, a sudjelovao je zajedno u postrojbama kojima je u okviru Južnog bojišta zapovijedao Bobetko. Na taj način postrojbe HVO-a i HV-a oslobodile su Mostar, Čapljinu, vojarne u Pločama, odblokirale Dubrovnik, izvele akciju u Čepikućama. 
“Oni žele sve nas ovdje Hrvate u BiH odbaciti kao da smo nevažni i da nismo sudjelovali u obrani Hrvatske. A ja ih pitam gdje bi danas bila Hrvatska da nije bilo nas i da se nismo zajedno borili. Oni se očito odriču i generala Janka Bobetka pod čijim zapovjedništvom smo ratovali. Upravo u tom vremenu sam ja i ranjen”, rekao je Mirko Čuljak. Dodao je da je poduzeo pravne korake te da će tužiti Hrvatsku, pokrećući upravni postupak. 
Što, međutim, ukidanje statusa hrvatskog branitelja u praksi znači, nitko pouzdano ne zna. Neimenovani izvori tvrde da je ministar Matić obećao kako ta činjenica neće utjecati na isplatu mirovina i invalidnina, dok pak drugi tvrde da je isti ministar federalnom kolegi Zukanu Helezu i izaslanstvu rekao kako mu je cilj sve branitelje HVO-a isporučiti Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?