PONOVO

Milorad Dodik prijeti uhićenjima i odcjepljenjem

dodik
Dejan Moconja/VLM/Pixsell
12.03.2011.
u 10:49

Dodik smatra da to što su bošnjački političari zloupotrijebili institucije BiH u slučaju “Divjak”, samo potvrđuje da je BiH definitivno neodrživa zemlja

Angažman vlasti u Sarajevu na oslobađanju umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka iz bečkog zatvora naljutio je srpske političke čelnike, a posebno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nema razumijevanja

Kako se moglo i očekivati, jednostrani potezi ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, ali i brojnih drugih dužnosnika i institucija BiH, u RS-u nije naišao na razumijevanje. Dodik smatra da to što su bošnjački političari zloupotrijebili institucije BiH u slučaju “Divjak” samo potvrđuje da je BiH definitivno neodrživa zemlja i neuspješan eksperiment međunarodne zajednice. - BiH je još eksperiment stranaca i da bi ljudi ovdje bolje živjeli ova zemlja se mora razići, izjavio je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, različiti politički krugovi u Sarajevu stvorili su koncept žrtve i krivca, i to ne samo u percepciji ljudi, već i institucionalno, u želji da kroz Sud i Tužiteljstvo BiH procesuiraju Srbe i da jednog dana na osnovu toga napišu povijest i doktorate. On je dan ranije izjavio kako očekuje da će policija ovog entiteta uhititi Ejupa Ganića i Jovana Divjaka prilikom njihova prvog stupanja na teritorij RS-a. Dodik je poručio kako očekuje da policija RS-a uhiti svakoga tko je optužen i proslijedi ga institucijama Srbije na procesuiranje.

-Ja to tražim od policije i tražim da naprave poseban plan za takvu akciju. Tražit ću od parlamenta RS-a da to sve institucionaliziramo kroz zaključke Narodne skupštine, kazao je Dodik. Dodikovi istupi u Sarajevu su dočekani s ogorčenjem.

Kršenje zakona

U političkim reakcijama se tvrdi kako je ovo „najgrublji poziv na kršenje zakona BiH, građanskih i ljudskih prava građana te općenito na kršenje vladavine prava u BiH“. Tvrdi se kako Dodikova izjava da će “disolucija BiH biti neminovna stvar” podsjećaja na prijeratne prijeteće izjave Radovana Karadžića. Kritike se upućuju i međunarodnoj zajednici, jer, kako se tvrdi u sarajevskim političkim krugovima, tolerira Dodikovo pozivanje na otvoreno kršenje Daytonskog sporazuma. Inače, jučer je Dodik odlučio i da će predložiti Narodnoj skupštini da usvoji zaključak o organiziranju obvezujućeg referenduma na kojem će se građani manjeg bh. entiteta izjasniti o tome jesu li potrebni Sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Komentara 9

AL
alen112
13:19 12.03.2011.

neshvaćam u čemu je frka.? šta netko iz svemoguće,dobre armije BiH nijr nikako mogao napraviti zločin jel? A a svi ostali jesu? Koja prozirna demagogija. Neznam jel Divjak napravio išta zapravo nitko od nas nezna što komentiramo osobno mi se čini nevin al to je samo stav. Nego me živcira da se plasira dogma da svi članovi armije BiH nisu mogli napraviti zločine jer su se oni naravno borili za BiH a svi ostali za neke velike Srbije i Banovine Hrvatske. Ima tu malo i istine al zločin je zločin bez obzira tko ga je počinio trebao bi odgovarati za nj. Stoga neka ih malo uzbucaju, a ako je nevin super, onda nemaju se šta ljutiit što se to upoće dovodi u pitanje.

07
0720
19:33 12.03.2011.

U pravu si Dodiku.Balije misle da je to samo njihova drzava ili ce biti svacija ili nicija.Ja sam Hrvat i slazem se sa tvojom politikom.Vi imate svoju republiku nama Herceg-Bosna a balije ako nevole ostati u Bosni neka idu svojima na srednji istok

CI
cinbenik
11:29 12.03.2011.

Graditi moral na neistini se poslije obije o glavu samom sebi,kao i mnogima u povjesti(Gadafi,Sadam,Milosevic....).Treba Dotik pokazati svijetu kako su Muslimani i Hrvati bili agresori i pobili sami sebe,a to cemo dokazati pisanjem stampe u Srbiji za vrijeme Milosevica ciji tekstovi sada sluze kao optuznice za ne Srbe i srbe

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?