Preveslao sustav

Miljenko Žaja Krojf izbjegao robiju jer nije bio na sudu!

miljenko žaja krojf
PIXSELL
09.02.2011.
u 07:45

Krojf se već neko vrijeme skriva u BiH, a sporazum o izvršenju kazni s Hrvatskom odnosi se samo na presude u kojima je optuženik bio na suđenju. Miljenku Žaji se sudilo u odsutnosti

Odbjegli Miljenko Žaja Krojf pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog iznude, odnosno organiziranja krađe dvaju Mercedesa 1997. godine, koji su potom uz naknadu vraćeni vlasnicima.

Tjeralica i dalje na snazi

Presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Maje Stipić Štampar potvrdio je nedavno u cijelosti bjelovarski Županijski sud. Krojf, koji je i prije nego što mu je izrečena prva osuđujuća nepravomoćna presuda bijeg od procesa u Hrvatskoj našao u BiH, ovu presudu neće morati služiti u toj zemlji. Naime, sporazum o izvršenju kaznenih sankcija koji su potpisale Hrvatska i BiH odnosi se samo na pravomoćne presude u kojima je optuženik bio na suđenju, a Krojfu je suđenje okončano u odsutnosti.

Da se Krojfu u BiH neće moći izvršiti pravomoćna presuda izrečena u odsutnosti potvrdio nam je i zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda sudac Ratko Ščekić.

Inače, za Korojfom je na snazi tjeralica zagrebačkog Županijskog suda zbog pokušaja ubojstva Nike Mioča iz 1991. te je odlučeno da mu se u tom procesu sudi u odsutnosti. On ima još pravo na pravomoćnu presudu uložiti izvanredni pravni lijek Vrhovnom sudu, no to ne odgađa njezino izvršenje. Presuda Krojfu postat će izvršna kada protekne 15 dana, koliko treba biti izvješena na oglasnoj ploči zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, nakon neuspjelog uručenja. Nakon toga sudac za izvršenje sankcija formalno mora pozvati Krojfa i odrediti kaznionicu u kojoj će služiti kaznu ako bi se vratio u Hrvatsku. Kako je Krojf u pritvoru proveo više od dvije godine i tri mjeseca, to mu se uračunava u kaznu, što znači da mu je ostalo odslužiti oko devet mjeseci zatvora, naravno, ako bi se vratio u Hrvatsku.

O izručenju odlučuje BiH

Također, u tom bi slučaju imao pravo zatražiti i ponavljanje sudskog procesa jer mu je suđenje okončano u odsutnosti. Ako pak Krojf ostane u bijegu, RH može nakon što presuda postane izvršna zatražiti njegovo izručenje iz BiH. No, kako Krojf ima dvojno državljanstvo, o tome bi odlučivala mjerodavna tijela u BiH.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije