Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Crna kronika

Miljenko Žaja Krojf izbjegao robiju jer nije bio na sudu!

Krojf se već neko vrijeme skriva u BiH, a sporazum o izvršenju kazni s Hrvatskom odnosi se samo na presude u kojima je optuženik bio na suđenju. Miljenku Žaji se sudilo u odsutnosti
09. veljače 2011. u 07:45 0 komentara 237 prikaza
miljenko žaja krojf
Foto: PIXSELL

Odbjegli Miljenko Žaja Krojf pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog iznude, odnosno organiziranja krađe dvaju Mercedesa 1997. godine, koji su potom uz naknadu vraćeni vlasnicima.

Tjeralica i dalje na snazi

Presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Maje Stipić Štampar potvrdio je nedavno u cijelosti bjelovarski Županijski sud. Krojf, koji je i prije nego što mu je izrečena prva osuđujuća nepravomoćna presuda bijeg od procesa u Hrvatskoj našao u BiH, ovu presudu neće morati služiti u toj zemlji. Naime, sporazum o izvršenju kaznenih sankcija koji su potpisale Hrvatska i BiH odnosi se samo na pravomoćne presude u kojima je optuženik bio na suđenju, a Krojfu je suđenje okončano u odsutnosti.

Da se Krojfu u BiH neće moći izvršiti pravomoćna presuda izrečena u odsutnosti potvrdio nam je i zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda sudac Ratko Ščekić.

Inače, za Korojfom je na snazi tjeralica zagrebačkog Županijskog suda zbog pokušaja ubojstva Nike Mioča iz 1991. te je odlučeno da mu se u tom procesu sudi u odsutnosti. On ima još pravo na pravomoćnu presudu uložiti izvanredni pravni lijek Vrhovnom sudu, no to ne odgađa njezino izvršenje. Presuda Krojfu postat će izvršna kada protekne 15 dana, koliko treba biti izvješena na oglasnoj ploči zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, nakon neuspjelog uručenja. Nakon toga sudac za izvršenje sankcija formalno mora pozvati Krojfa i odrediti kaznionicu u kojoj će služiti kaznu ako bi se vratio u Hrvatsku. Kako je Krojf u pritvoru proveo više od dvije godine i tri mjeseca, to mu se uračunava u kaznu, što znači da mu je ostalo odslužiti oko devet mjeseci zatvora, naravno, ako bi se vratio u Hrvatsku.

O izručenju odlučuje BiH

Također, u tom bi slučaju imao pravo zatražiti i ponavljanje sudskog procesa jer mu je suđenje okončano u odsutnosti. Ako pak Krojf ostane u bijegu, RH može nakon što presuda postane izvršna zatražiti njegovo izručenje iz BiH. No, kako Krojf ima dvojno državljanstvo, o tome bi odlučivala mjerodavna tijela u BiH.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Mora vlasnicima auta vratiti 90.000 kuna

Mora vlasnicima auta vratiti 90.000 kuna koje je iznudio
Podsjećamo, sutkinja Stipić Štampar lani u siječnju proglasila je Krojfa krivim jer je 1997. godine , nakon što je zaštićeni svjedok Zoran Miletić u dogovoru s njim u Zagrebu ukrao D. M. skupocjeni mercedes, Krojf organizirao povrat tog mercedesa uz naknadu od 14.000 franaka. Iste je godine prema presudi organizirao s Miletićem i povrat ukradenog mercedes vrijednog 180.000 kuna vlasniku Ž. F. uz naknadu od 9000 maraka. Presudom je prihvaćen zahtjev oštećenika kojima Krojf mora vratiti ukupno 90.167 kuna, kojim su otkupili svoje automobile. Drugostupanjski sud prihvatio je obrazloženje zagrebačkog Općinskog suda da je Krojf počinio iznudu na temelju materijalnih dokaza, iskaza oštećenika te iskaza iz istrage svjedoka Miletića kojim je teretio Krojfa.

Miletić je poslije na suđenju svjedočio da su ga na takav iskaz prisilili tadašnja državna odvjetnica i državni tužitelj Radovan Ortynski, no sud u to nije povjerovao.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.