Gospodarstvo

Milijuni za razvoj cestovne infrastrukture poduzetničkih zona

Poslovna zona
14.01.2013.
u 10:45

S boljim prometnicama žele staviti u funkciju građevne parcele

Za razvoj poduzetničke infrastrukture u prethodnoj godini, 13 općina je dobilo novčane poticaje od federalne Vlade u iznosu od milijun KM za godinu koja je već sada iza nas. Sredstvima se želi pomoći općinama u izgradnji industrijskih zona i tehnoloških parkova da bi se prostor FBiH učinio konkurentnijim za strana i domaća ulaganja. To je i preduvjet za razvoj malih i srednjih poduzeća i prije svega otvaranje novih radnih mjesta.

Industrijska zona Trn


Od federalne Vlade općina Široki Brijeg dobila je 72.000 KM. Kako nam je kazao Andrija Kraljević, šef Odsjeka za gospodarstvo širokobriješke općine, to su poticajna sredstva za razvoj poduzetničkih zona. - Općina je kandidirala prometnicu u novoj industrijskoj zoni Trn - kazao je Kraljević dodavši kako se s izgradnjom prometnice žele staviti građevne parcele u funkciju, a sve je rađeno u skladu s detaljnim planom. Radi se o cijeloj zoni sjeverno od Feala prema Dobrkovićima. Kazao nam je i kako su radovi već ugovoreni, a trebali bi krenuti uskoro. Općina Livno je dobila 80.000 KM. Prema riječima načelnika Luke Čelana, sredstva će biti utrošena u izgradnju potrebne infrastrukture u gospodarskoj zoni Jug. Također je napomenuo da je za istu svrhu općina dobila i od REDAH-a 40.000 KM te drži kako će time zaokružiti potrebnu financijsku konstrukciju i u cijelosti izgraditi cestu u spomenutoj zoni, u kojoj su, inače, ostala neprodane dvije parcela. Nakon izgradnje prometnice u općini, drže da s prodajom preostalih parcela ne bi trebalo biti nikakvih problema. Isti iznos je dobila i općina Vitez. “Sredstva će, uskoro, biti operativna i bit će uložena u cestovnu infrastrukturu naše poslovne zone. A riječ je o nastavku izgradnje servisne ceste u Poslovnom centru PC- 96., od benzinske crpke Euro-tank pa istočno do Autokuće “Buba“. Radovi će se nastaviti čim to vremenske prilike dopuste“, kazao je načelnik Viteza Advan Akeljić. Iznos od 80.000 KM dobile su općina Orašje i Odžak. U Orašju se radi o projektu izgradnje ceste u Poduzetničkoj zoni Dusine Orašje. Sredstva će se utrošiti na pripremu i asfaltiranje 590 metara ceste između drugog i trećeg niza parcela u Poduzetničkoj zoni kako bi na taj način općina Orašje stvorila infrastrukturu i osigurala uvjete za dolazak novih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta. Također, u općini Odžak će dobiveni novac utrošiti na cestovnu infrastrukturu.

Ravnanje terena

Općina Ljubuški će 70.000 KM utrošiti za svoj projekt izgradnje i uređenja poslovne zone “Zvirići”. Riječ je o iznimno vrijednom i važnom gospodarskom projektu koji je u izravnoj vezi s izgradnjom autoceste na koridoru Vc, a nalazi se u pograničnom naselju Zvirići i u blizini budućeg veoma važnoga graničnog prijelaza Bijača. U njega općinski čelnici, a i stanovnici ljubuške općine polažu velike planove i nade. - Danas je svaki novčić jako važan, a kamoli 70.000 KM i taj će novac pomoći i doprinijeti u opremanju i uspostavi poslovne zone. Izrađen je nacrt Zoning plana poslovne zone “Zvirići”, koji će ići na javnu raspravu, a trenutačno se radi nasipanje i ravnanje terena. Sredstva koja smo dobili bit će vjetar u leđa ovom važnom poslovnom projektu - kaže Ivan Bebek, savjetnik općinskog načelnika za gospodarski razvitak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?