Revizija

Milijuni od GSM licencija dani za fiktivne projekte

Autoput
01.08.2012.
u 09:03

Komisija na nadzor potrošila oko 28.000 KM, a nije uopće radila svoj posao

“Zašto su sredstava od GSM licencija za 2011. godinu u iznosu od 27,6 milijuna maraka, a koja su namijenjena za financiranje projekata cestovne infrastrukture, uglavnom dobile općine u kojima ne žive Hrvati? Podnio sam nekoliko projekata, ali sam s posebnom pozornošću uradio projekt uređivanja Ulice Mijata Tomića u dužini od 4 do 5 kilometara. Tražio sam milijun maraka. U kontaktu s načelnicima doznao sam kako su podnijeli i po nekoliko projekata, ali nisu dobili novac”, pitanje je koje je početkom godine upravo preko Večernjaka postavio Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, pitajući se po kojem to kriteriju Ministarstvo prometa i veza FBiH raspodjeljuje milijunske iznose koje dobije naplatom GSM licencija od 2 telekom operatera u FBiH.

Novac davan bez projekta

Iako načelnik Vukadin nije dobio službeni odgovor od prozvanog ministarstva, način na koji su se bez kriterija i nadzora dijelili deseci milijuna maraka za gradnju ili popravak cesta raskrinkali su u svom najnovijem izvješću revizori Ureda za reviziju federalnih institucija vlasti. Njihova zajednička ocjena, kad je u pitanju ova problematika, glasi kako Ministarstvo prometa i veza FBiH nije poduzimalo primjerene mjere radi dosljedne provedbe programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za 2008., 2009., 2010. i 2011. godinu u dijelu namjenskog i efikasnog investiranja odobrenih sredstava. Razlog ovakvog negativnog izvješća revizora treba tražiti u činjenici da su se na liste projekata stavljali oni koji nisu bili spremni za realizaciju, a nisu poduzete mjere da se u utvrđenom roku za iste osigura od implementatora projekata primjerena tehničko-investicijska dokumentacija.

Komisija plaćena za nerad

Stanje sredstava na posebnom transakcijskom računu od GSM licencije na dan 31. 12. 2011. iznosi 48.293.862 KM. Iako je po zakonu trebalo sredstva odobravati samo za projekte spremne za realizaciju, pratiti namjensko trošenje odobrenih sredstava i poduzimati adekvatne mjere radi efikasnog i namjenskog trošenja sredstava ostvarenih izdavanjem GSM licencije za FBiH, to je rađeno bez nadzora, a novac je davan po prijateljskim i stranačkim linijama. Osim toga federalna Vlada i ministarstvo napravili su Komisiju za koordinaciju i praćenje realizacije odluka o usvajanju programa investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licencije za FBiH u 2008., 2009. i 2010. godine, a ona nije napravila posao zbog kojeg je u stvari formirana. Da stvar bude još gora, članovi spomenute komisije su zaposlenici Ministarstva prometa i veza FBiH koji su za svoj posao uredno dobivali mjesečne naknade. Za svoj nerad samo u prošloj godini potrošili su blizu 28.000 KM. Umjesto da predlaže riješenja, sporna Komisija samo je konstatirala određene probleme u projektima koji su financirani novcem od GSM licencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?