Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Milijun Hrvata za Tijelovo na četverodnevnom odmoru

Blagdane bi u Istri moglo provesti 100.000 vikendaša, nadaju se u turističkoj zajednici
02. lipnja 2010. u 08:34 0 komentara 8 prikaza
turisti
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Neslužbena statistika kaže da svaki drugi zaposleni uzima dan godišnjeg odmora kako bi spojio vikend s blagdanom pa će se tako i od četvrtka do kraja tjedna, uzevši tek u petak dan godišnjeg, odmarati oko pola milijuna Hrvata.

Troškovi veći od efekta
Pribrojimo li im školarce, jer većina je škola u svom kalendaru Tijelovo predvidjela kao neradni dan, oko milijun Hrvata imat će četverodnevni odmor. Malo se gdje govori o kolektivnom odmoru, ipak, djelatnici koprivničke gradske uprave spojit će vikend s blagdanom i odmarati se četiri dana, isto kao i zaposleni u gradskom Komunalcu i cijeloj Podravka grupi.

– Pokazalo se da su troškovi npr. telefoniranja, interneta itd. u takve dane veći od efekta. Dio zaposlenika ionako je tražio dan godišnjeg odmora i u toj procjeni radni bi nas dan više koštao od učinaka, a treba vagati svaku kunu – objasnio je koprivnički gradonačelnik Zvonko Mršić.

Jednako će biti u Gradu Kutini, dok će u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u petak raditi do 13 sati. U proizvodnim pogonima, gdje je proizvodnju isplativije zaustaviti na nekoliko dana zaredom nego je uzastopce isključivati pa pokretati, također su spojili dane, kao u najvećem drvoprerađivaču Spačvi iz Vinkovaca te u Varteksu. Međutim, u više takvih tvrtki službenici mogu uzeti dan odmora, ali ne i radnici u proizvodnji, jer tempo posla tako diktira. Takav je slučaj u Plinari istočne Slavonije, gdje u petak ne radi administracija, ali rade dežurne tehničke ekipe i blagajne.

Za razliku od njih, u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli proizvodnja u četiri smjene nikako ne može stati, pa su se i službenici solidarizirali s radnicima te se nitko neće odmarati. Zaposleni u gradskim službama Splita pak neće spajati Tijelovo pa će svi službenici u Banovini u petak raditi.

Zahvaljujući vikend gostima, koje idućih dana očekuju jadranski domaćini, samo bi Istra mogla uknjižiti sto tisuća registriranih turista.

Bavarci spašavali Istru
– Proteklih smo se dana, zahvaljujući Duhovima i dvotjednim školskim praznicima u Bavarskoj, približili toj brojci, a dolaskom gostiju koje očekujemo za dugi vikend, planiramo je i prebaciti – kaže Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istre.

Ta je regija, u kojoj je trenutačno najviše njemačkih turista, u lipanj, u kojem su čak tri praznika i neradna dana, ušla sa zaostatkom između jedan i dva posto prema prošloj godini.

Predsezonski minusi obilježavaju i ostatak obale, no na Kvarneru računaju s najvećom koristi od lipanjskih blagdana.

 Blizina i dostupnost, ako vrijeme posluži, tradicionalno put Opatije, Krka, Crikvenice... pokrene i neke koji to nisu planirali. Kako bilo, cilj je jadranskim domaćina u lipnju ugostiti otprilike 1,4 milijuna turista, koliko ih je u tom mjesecu bilo lani.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Brodogradilišta: Administracija m

Brodogradilišta: Administracija može na godišnji, škverani ne

Dok će službenici u administraciji Luke Rijeka uživati u četverodnevnom odmoru, lučki radnici neće imati predaha. Administraciji je, naime, ostavljena mogućnost da iskoriste dan godišnjeg odmora, a u lučkim pratećim službama zbog skorašnjeg blagdana uvest će posebna dežurstva.

 Slično je i u Uljaniku, u kojem će dio, uglavnom službenika, spojiti blagdan s vikendom, a dio radnika će to učiniti u dogovoru s voditeljima proizvodnje ako je moguće. Svi ne mogu jer ima puno posla.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.