Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Milanović: Vrijeme određenih metoda je završilo

Četiri stranke, jedna vizija - Pod tim će se geslom već danas ujutro završiti dogovori koalicijskih partnera – SDP-HNS-IDS-HSU – o sastavu nove vlade.
05. prosinca 2011. u 08:08 0 komentara 1 prikaza
sdp, zoran milanović (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

“Nećemo vas iznevjeriti! Obećavam to, potpuno svjestan onoga što govorim”, poručio je građanima u svom pobjedničkom govoru budući hrvatski premijer Zoran Milanović. U prilično kratkom govoru Milanović nije sipao obećanja, osim onoga da neće iznevjeriti građane, nije govorio o blistavoj budućnosti i nije likovao nad pobjeđenima. Štoviše, pozvao je na suradnju i političke protivnike i one građane koji su svoj glas povjerili nekomu drugome.
– Pozvat ćemo iskreno na suradnju sve one kojima je Hrvatska u srcu i koji imaju ideje. Pozvat ćemo ih otvoreno. Vrijeme određenih metoda je prošlo i gotovo je s tim, gotovo je zauvijek – rekao je Zoran Milanović.

“Četiri stranke jedna vizija“, pobjednički je viknuo, ali o konkretnim potezima i vizijama nove vlade budući premijer sinoć nije govorio.

No zato smo od Milanovićevih najbližih suradnika sinoć ipak doznali što nas čeka idućih tjedana i mjeseci. Radimir Čačić otkrio je prvi potez – za današnje jutro isplanirao je završiti dogovore s koalicijskim partnerima oko sastava nove vlade.

– Moramo dogovoriti strukturu, kako će izgledati vlada. Hrvatska je trenutno u slobodnom padu. Prvi zadatak kao člana vlade bit će mi sanacija nelikvidnosti – kazao je Čačić, opetovano najavivši da će pozvati neovisnu revizorsku kuću koja će utvrditi pravo stanje stvari u državi.

Pripremljeni projekti

Budući ministar za regionalni razvoj i korištenje EU fondova Branko Grčić bio je puno konkretniji. Građanima je poručio da u sljedeća tri mjeseca ne trebaju strahovati od oštrih i iznenadnih poteza nove vlade.

– U prva tri mjeseca najvažnije će nam biti pripremiti proračun. A onda će iz tog proračuna biti vidljive sve politike nove vlade – pa i porezne koje građane vjerojatno najviše i zanimaju – rekao je Grčić. Ekonomski strateg SDP-a otkrio je tri smjera u kojima će se sigurno kretati politika koalicijske vlade.

– Provest ćemo strukturalne reforme u javnom sektoru kroz uštede, začepit ćemo rupe kroz koje je do sada novac curio. Najvjerojatnije ćemo reforme provesti bez potrebe za optuštanjem radnika u javnom sektoru. Jednostavno ćemo povećati efikasnost – rekao je Grčić.

Tvrdi kako nova vlada već ima pripremljeno nekoliko konkretnih projekata, poput gradnje elektrane Ombla i Plomin III.

A što će biti s poreznom politikom, trebaju li se već sada građani pripremiti za bolne porezne udare?

– Obećajem da ćemo na vrijeme građanima najaviti promijene porezne regulative, kao i da će sve ići u korist i građanima i gospodarstvenicima – rekao je Grčić. Poslije naše opaske da nije baš konkretan, Grčić se otvorio.

– Odmah ćemo poduzetnike osloboditi poreza na reinvestiranu dobit. Stvorit ćemo i uvjete za povećanje neto plaća smanjenjem poreznih i drugih opterećenja prema poslodavcima. Priznajem, za to se uvjeti neće moći stvoriti odmah.

Prema mojim procjenama to ćemo biti u prilici napraviti za godinu dana – kazao je Grčić, više puta ponavljajući da je to njegovo mišljenje a ne službeni stav vlade. Priznao je da je u 2012. godini opet neizbježan deficit zbog velike zaduženosti.

Kroz godinu dana misli da će se stvoriti uvjeti i za “korekcijom najnižih mirovina“ – odnosno povećanjem najnižih mirovina za dva do tri posto.

Grčić je ustvrdio da će nova vlada naći načina kako da već do ljeta cijenu zaduženja države sa sadašnjih sedam posto spusti na šest. Buduća potpredsjednica vlade i ministrica socijale Milanka Opačić naglasila je da je čeka velika odgovornost i da ju je strah situacije u kojoj će se naći.

– Svatko odgovoran mora se bojati jer je stanje najgore od kad smo bili u ratu – kazala je. Nisu, tvrdi, razgovarali o podjeli fotelja već su u kampanji bili usmjereni na građane, no svatko se u stranci dugo godina bavi nekom problematikom i ovisno o tome preuzet će mjesto u određenom resoru.

Za razliku od svoje kolegice, Mirando Mrsić nije krio da su ministarske pozicije već dogovorene. Tako je budući ministar obrane rekao da novoj vladi neće biti lako, ali da se neće izvlačiti i žaliti jer, kako kaže, znaju u što ulaze.

Strah je za neznalice

– Ne bojimo se ničega. Strah je rezerviran samo za neznalice, a mi to nismo. Točno znamo što nam je činiti – rekao je Mirando Mrsić. Građanima je poručio da se u prva tri mjeseca njihove vladi ne trebaju plašiti bolnih i iznenadnih poteza koalicijske vlasti.

– Obećavam da ćemo igrati fer i da ćemo sve naše namjere na vrijeme iskomunicirati s građanima – rekao je Mrsić.

Hrelja: Usklađivanje mirovina kanimo riješiti već u prvom tromjesečju

Silvano Hrelja također planira sastanak s partnerima, a prije toga svratit će do stranke analizirati konačne rezultate izbora. Prvi problem s kojim će se uhvatiti ukoštac jest usklađivanje mirovina od iduće godine.  – Stići ćemo to napraviti u prvom tromjesečju, no problem 
je što ne znamo što su nam ostavili, koliko nam je 
ostalo neplaćenih računa – kazao je Hrelja.

Govor tijela: naglašena ozbiljnost kao u kampanji

Zoran Milanović nakon slavljeničkog govora više nije želio komunicirati s novinarima. Tijekom govora držao se ozbiljno, naglašavajući tako situaciju u kakvoj s partnerima preuzima državu, a svi su njegovi suradnici, kao i on, u razgovoru uočljivo upotrebljavali riječ “odgovornost”.

Milanović je nastavio racionalno obraćanje, kakvim se služio i u kampanji, priznajući HDZ-u zasluge pri ulasku u EU te je i onima koji nisu glasali za njih obećao da će biti i njihova vlada i voditi računa i o njihovim interesima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.