INTERVJU U OBZORU

Milanović: Gradit ćemo prometni koridor kroz BiH do Dubrovnika

obzor (1)
Foto: VL
1/5
Autori: Ivanka Toma, Goran Ogurlić
31.12.2011.
u 08:00

U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list novoizabrani premijer govori o glavnim ciljevima mandata, proračunu, Ini...

U intervjuu za Večernji list premijer Zoran Milanović govori...

O glavnom cilju u prvoj godini mandata:

Ostvariti makar minimalan gospodarski rast, zauzeti dinamičan stav i pokrenuti određene projekte. Pritom osigurati isplatu temeljnih plasmana iz državnog proračuna. Naravno da to ne može biti krajnji cilj ni jedne politike, nego je to tek jedan od početnih ciljeva. Dugoročni je cilj financijski stabilnija i neovisnija država. U ekonomskoj se krizi pokazala naša slabost. Kada je politika odlučila ništa ne poduzimati, naš je rejting počeo tonuti. To se događa i zemljama oko nas, u Italiji, u Sloveniji.

O proračunu:

Hrvatske financije nisu tragične, ali stanje je napeto. Za osnovne obveze će biti. Svatko može srezati troškove, ali ako iza toga slijedi stagnacija, onda rezanje nije opravdano.

O Ini:

Nećemo dopustiti da Ina postane ogranak MOL-a jer to i nije bila intencija. Oni koji to budu tako tumačili neće biti naši partneri.

O monetizacija državne imovine:

Ništa ne može otići iz Hrvatske. HEP i JANAF beskompromisno su naši.

O brodogradilištima:

Ideja je bila da vlasnici brodogradilišta plaćaju državi jedan posto koncesije na ukupan godišnji promet. Ako europski prosjek govori da je profit dva posto, ispada da brodograditelj sve što zaradi dijeli s državom. To je malo pohlepno.

O pelješkom mostu:

Gradit ćemo prometni koridor kroz BiH do Dubrovnika. Ako je to bilo moguće u DDR-u u vrijeme Hladnog rata, onda je moguće i u prometu između dviju prijateljske zemlje. Pelješki most je druga priča.

O zahtjevu Amnesty Internationala da se istraži Vladimira Šeksa zbog navodnih ratnih zločina:

Na ovakvu vrstu impulsa neću reagirati. Niti je na Vladi da istražuje niti da daje naloge za istrage. To je posao pravosuđa.

O Božiću u katedrali:

Ni Josipović ni Šprem ni ja nismo vjernici. Nisam nikada prije bio na božićnoj misi. Jesam dvaput na polnoćki

Cijeli razgovor s premijerom pročitajte u najutjecajnijem političkom tjedniku Obzoru u novogodišnjem dvobroju Večernjeg lista!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
14:19 01.01.2012.

kaze kako ce ina ostati hrvatska-ne znam kako onda misli zadrzati cacica u vladi tj.slobodi a inace nekako bode u oci koliko se cijeli drzavni vrh dici time sto im bozic i vjera nista ne znace-mislim zbunjuje taj veliki svjetonazorski jaz izmedju njih i puka za cije se dobro navodno bore

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?