Suđenje

Mešić i Alisan traže izuzeće sudije Malićbegovića

privodjenje
VL FOTO
07.02.2012.
u 11:25

Mešić i Alisan ranije su podnijeli zahtjev za izuzeće, koji su danas pred sudskim vijećem ponovili i njihovi branitelji po službenoj dužnosti

Početak suđenja Demiru Mešiću (29) iz Zenice i Hajrizu Alisanu (25) iz Doboja, optuženim za ubistvo Admira Veličanina (27), odgođen je do daljnjeg zbog zahtjeva optuženih za izuzeće predsjednika sudskog vijeća, Enesa Malićbegovića. Mešić i Alisan ranije su podnijeli zahtjev za izuzeće, koji su danas pred sudskim vijećem ponovili i njihovi branitelji po službenoj dužnosti, advokati Dževad Kadribašić i Majda Grizović.

Kao razlog podnošenja zahtjeva, optuženi navode da je sudija Malićbegović bio na čelu vijeća koje je odlučivalo o produženju mjere pritvora, kada je upoznat sa predmetom i dokazima. To bi, prema njihovoj procjeni, moglo dovesti u pitanje objektivnost i pravičnost suđenja. Ponovili su kako se zahtjev za izuzeće ne odnosi i na članove vijeća, Josipa Lukovića i Emiru Džerahović. Branitelji su takođe zatražili da se utvrdi osnovanost posebnih sigurnosnih mjera u sudnici, s obzirom da su optuženima tokom ročišta bile vezane ruke i noge.

Te mjere donesene su prošlog mjeseca, nakon incidenta kada su optuženi pokušali oteti oružje od pripadnika sudske policije i pobjeći iz zgrade Kantonalnog suda u Zenici. Sudija Malićbegović upozorio je optužene da neće tolerirati nedolično ponašanje, a takvim je okarakterisao i današnji gest optuženog Alisana koji je odbio stajati dok je sudija utvrđivao identitet.

Alisan i Mešić terete se za ubistvo Admira Veličanina, čije je tijelo pronađeno 17. septembra u šumi kod Begovog Hana u općini Žepče. Prema optužnici, u namjeri da otmu skupocjeni Audi TT, optuženi su Veličanina savladali i vezali te odvezli u šumu iznad Begovog Hana, gdje su ga likvidirali iz automatske puške, a tijelo gurnuli u duboku provaliju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije