ČLAN AL QAIDE

Medunjanin optužen da je planirao terorističke napade na SAD

sud
web
08.07.2010.
u 09:58

Medunjanin je u pritvoru vezano s planom napada na podzemnu željeznicu u New Yorku, a u novoj optužnici dodatno ga se tereti da je pokušao zabiti svoj automobil u drugi, u posljednjem pokušaju da izvrši samoubilački napad

Američko ministarstvo pravosuđa u srijedu je objavilo optužnice protiv pet osoba za koje tužitelji kažu da su sudjelovali u uroti Al-Qaide za izvođenje terorističkih napada u SAD-u i Velikoj Britaniji. U optužnici koja je otpečaćena u saveznom sudu u Brooklynu, tužitelji navode da su tri čelnika Al-Qaide u Pakistanu, uključujući jednog od najtraženijih terorista Adnana el Shukrijumaha, organizirali urotu za postavljanje eksplozivnih naprava kućne izrade u podzemnoj željeznici u New Yorku, u rujnu 2009.

Urota protiv ciljeva u New Yorku, prema optužnici je dio šireg plana koji uključuje i napad na ciljeve u Velikoj Britaniji.

Dvije ćelije operativaca koristile su iste lozinke u komunikaciji sa svojim naredbodavcima iz Al-Qaide, primjerice navodeći da planiraju "vjenčanje", što je značilo napad.

- Imat ćemo puno gostiju na proslavi, naveo je u jednom e-mailu kontaktu iz Al-Qaide, Abid Naseer, koji je u srijedu uhićen u Velikoj Britaniji, objavila je londonska policija, a prenosi CNN.

Prema priopćenju ministarstva pravosuđa SAD, ostali optuženi su Adnan El Shukrijumah, Adis Medunjanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Tariq Ur Rehman, i peti optuženik poznat kao "Ahmed" ili "Zahid".

El Shukrijumaha i "Ahmeda" se tereti da su kao čelnici Al-Qaide usmjeravali ostale sudionike urote.

Shukrijumah, 34-godišnji Saudijac za kojeg FBI-a nudi pet milijuna dolara nagrade, navodno je regrutirao Najibullaha Zazija, Zareina Ahmedzaya i Medunjanina za izvođenje napada u New Yorku, dok su njih trojica boravili u Pakistanu, navode tužitelji.

Zazi je u veljači priznao krivnju za urotu za korištenje oružja za masovno uništenje, a Ahmedzay u travnju za urotu i materijalnu podršku Al-Qaidi. Obojica surađuju s vlastima.

Medunjanin je u pritvoru vezano s planom napada na podzemnu željeznicu u New Yorku, a u novoj optužnici dodatno ga se tereti da je pokušao zabiti svoj automobil u drugi, u posljednjem pokušaju da izvrši samoubilački napad nakon što su ostali urotnici uhićeni.

Njegov odvjetnik Robert Gottlieb odbacio je dodatnu optužbu protiv Medunjanina, koji je ranije odbacio ostale optužbe.

- Ništa u novoj optužnici nije iznenađenje i Medunjanin namjerava prepustiti poroti da odluči u ovom slučaju, rekao je odvjetnik Robert Gottlieb za CNN.

Optuženi Rehman povezan je s Naseerom u Velikoj Britaniji, navelo je
ministarstvo pravosuđa.

Ako budu osuđeni, svakom od optuženika prijeti kazna doživotnog zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?