NAKON IZBORA

Međunarodna zajednica snažno će se uključiti u ustavne reforme

Obama i Rahm Emanuel
Reuters
12.07.2010.
u 09:46

Očekuje se potpora Zagreba za jačanje središnjih institucija u Sarajevu

Državni tajnik za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović sastao se u Washingtonu s nizom visokih američkih dužnosnika s kojima je, uz pitanja obveza Hrvatske u NATO-u te skorog članstva u Europskoj uniji, najveći dio vremena posvetio stanju u Bosni i Hercegovini, potrebnim reformama i regionalnoj ulozi Hrvatske u predstojećim procesima. Božinović je razgovarao s pomoćnikom državne tajnice Hillary Clinton za Europu i središnju Aziju Philipom Gordonom, predsjednikom Pododbora za Europu Kongresa SAD-a Billom Delahuntom, direktorom za središnju i istočnu Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Jeffreyem Hovenierom, posebnim savjetnikom potpredsjednika SAD-a za europska pitanja Taylorom Rugglesom i sa zamjenikom pomoćnika ministra obrane zaduženim za Afganistan, Pakistan i središnju Aziju Davidom Samuelom Sedneyem.

Novi angažman

Predstavnici Vijeća za nacionalnu sigurnost istaknuli su ulogu RH kao najbolje pozicionirane države za poticanje procesa euroatlantskih integracija u regiji. Obostrano je ustanovljeno postojanje bitnih pitanja kojima SAD i RH mogu pristupiti zajednički. Pritom bi poseban naglasak trebao biti na Bosni i Hercegovini gdje bi se međunarodna zajednica naročito nakon listopadskih izbora trebala snažno angažirati. Predstavnici Vijeća zatražili su mišljenje Hrvatske o načinu jačanja institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se pokrenuo, odnosno ubrzao proces euroatlantskih integracija.

Uvažavaju mišljenje

Kako se doznaje, stajalište službenoga Zagreba je iznimno značajno u određivanju budućeg kursa Sjedinjenih Država prema BiH, napose u pogledu ustavnih promjena, bez kojih se teško može očekivati bilo kakav pomak naprijed prema NATO-u, odnosno Europskoj uniji. Kako se doznaje tijekom razgovora predstavnici američke administracije su željeli razmijeniti stajališta posebno oko pozicioniranja međunarodne zajednice u procesu pregovora o reformi Ustava. Ovo je i najdelikatnije pitanje jer se pristup iz Butmira gdje se po svaku cijenu nastojalo postići rješenje da bi se s njime mahalo kao uspjehom, pokazalo pogrešnim. Uz to, butmirski prijedlog je bio na sličnome tragu kao travanjski paket, a oba su doživjela neuspjeh. Uz to, ovim ustavnim amandmanima se uopće nije nastojalo postići dugoročno rješenje nego za trenutak skinuti problem zvani BiH s dnevnoga reda.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KL
KlaWocin
10:45 12.07.2010.

po svoj smo prilici nahebali? Umjesto da HR vlada iskoristi svoj položaj i napravi utjecaj na us diplomaciju i time pomogne Hrvatima u BIH ona će najvjerojatnije politronski podleći prijedlozima američke strane koji žele pojednostavljivanje stanja BiH da bi onii mogli uopće shvatiti što se dešava u BiH! A predstavnici Hrvata u BiH će također politronski prihvatiti sve sugestije koje dođu iz zagreba i naravno to predstaviti kao pobjedu i uspjeh!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?