Kardinal Schönborn

Međugorje daje svoje plodove

biskup
15.07.2012.
u 10:45

Kardinal Schönborn: Pozvani smo duhovno skrbiti o hodočasnicima, iako Crkva nije priznala Međugorje

Jedan od najutjecajnijih crkvenih velikodostojnika, bivši tajnik redakcije za izdavanje novoga katekizma Katoličke crkve, koji već dva desetljeća vodi bečku nadbiskupiju kardinal Christoph Schönborn, ponovno se oglasio o Međugorju i međugorskim ukazanjima. Ni ukor koji je od službenog Vatikana dobio nakon privatnog posjeta Međugorju od 28. prosinca, do 2. siječnja 2010. godine, nije spriječio agilnog kardinala Schönborna da stane na stranu vjerskih plodova koje donosi hodočašćenje milijuna vjernika iz cijelog svijeta ovom mjestu u kojem Gospina ukazanja još nije službeno priznala Katolička crkva.

Međugorje daje plodove

“Mislim da je nauk Crkve o Međugorju vrlo jasan. Biskupi u zemljama bivše Jugoslavije zauzeli su jasan stav o tome 1991. godine. To je još uvijek na snazi i to je potvrdio Vatikan dva puta. Postoje tri važne stvari u njihovoj izjavi. Prvo, nije potvrđeno da se radi o nadnaravnosti. To znači da nije ni potvrđeno, a ni demantirano. Crkva je to ostavila otvorenim.

Drugo: ne smiju se organizirati nikakva službena hodočašća, dakle ja ne mogu upriličiti biskupijsko hodočašće u Međugorje. To je u logičnoj vezi s onim što je rečeno u prvoj točki, kao što možemo primjerice u Rim ili u Fatimu ili Lourdes. Treća točka je da ljudi koji se odluče ići u Međugorje imaju svoje pravo na duhovnu skrb. Dakle, mi svećenici ili biskupi smo pozvani da dajemo duhovnu potporu hodočasnicima. To je ono što su moji prethodnici u Beču od samog početka mislili o Međugorju, a to je ono što planiram i sam dalje raditi. Mislim da su te tri stvari dovoljne za dobro razumijevanje o tome kako približiti Međugorje. Za mene su najvažniji dobri duhovni plodovi Međugorja”, kazao je u razgovoru za katolički časopis “Our Day Sunday” bečki kardinal Christoph Schonborn.

Kritika mostarskog biskupa

Spomenimo da su njegove izjave od prije nepune dvije godine i posjet Međugorju zasmetale mostarsko-duvanjskom biskupu mons. Ratku Periću. On je kritizirao je kardinalov dolazak, njegove susrete i poruke o ukazanju Gospe u Međugorju kojima je, kako tvrdi Perić, ohrabrio neposluh i nije pridonio jedinstvu Crkve u Hercegovini. “Ovom izjavom kao dijecezanski biskup želim upoznati vjerničku javnost da dolazak i javni nastup kardinala Christopha Schönborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti ‘ukazanja’ vezanih za Međugorje.

Žao mi je što je kardinal ovim svojim dolaskom, nastupom i izjavama, sadašnjim patnjama ove mjesne crkve dodao nove, koje ne pridonose njezinu tako potrebnu miru i jedinstvu”, stajalo je između ostalog tada u pisanoj izjavi mostarskog ordinarijata. Nesumnjivi autoritet u Katoličkoj crkvi kardinal Schönborn podigao je javnost i svećenike na noge izjavom da izbor člana laičkog Vijeća svećenika 26-godišnjeg homoseksualaca Floriana Stangla, ne smatra upitnim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?