Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Među predstavnike sindikata prijedlog Vlade unio i razdor

Budućim kolektivnim ugovorom treba riješiti i pitanje satnice, koja sada iznosi 2,40 KM, a rudari traže povećanje na 3,20 KM.
24. rujna 2011. u 15:10 0 komentara 7 prikaza
Vlada
Foto: VL FOTO

Vlada Federacije BiH pokušava ugasiti prvi veliki socijalni požar s kojim se suočava ove jeseni. U pokušaju da umiri rudare koji prijete generalnim štrajkom, premijer Nermin Nikšić i njegovi suradnici sazvali su jučer sastanak s predstavnicima Elektroprivrede BiH, rudnika ugljena i sindikata rudara, ali on nije ponudio odgovor na ključne zahtjeve rudara, a oni se tiču izjednačavanja njihova statusa s onim radnika Elektroprivrede BiH.

Predstavnici rudara, naime, tvrde da nakon ulaska u zajednički koncern s Elektroprivredom BiH nisu ispunjene obveze prema njima. Iako većina rudnika ostvaruje veću proizvodnju i prihode, standard rudara nije se skoro uopće popravio. Iako nije udovoljila njihovim glavnim zahtjevima, Vlada je uspjela otupiti oštricu rudarskih prosvjeda i unijeti razdor među njihove sindikalne predstavnike.

Tako su nakon sastanka predstavnici rudarskog sindikata ustvrdili da će u ponedjeljak njihovi članovi doći pred zgradu Vlade, a u utorak stupiti u generalni štrajk. -Ako ni u ponedjeljak ne bude riješeno ovo pitanje, rudari će dan kasnije započeti štrajk u 7 sati i u Zenici, Kaknju i Brezi, izjavio je prvi čovjek rudarskog sindikata u Kaknju Nezir Begić. S druge strane, predsjednik Sindikata rudara FBiH Fikret Berbić kaže da će odluka o održavanju ili odgađanju štrajka biti donesena do ponedjeljka.

Očito da ni rudarima nije najjasnije što im je to Vlada obećala. Kako je objavljeno, dogovoreno je da do početka iduće godine mjesečni iznos rudarskog toplog obroka i regresa bude isti kao i zaposlenicima Elektroprivrede BiH, te da budu ubrzana ulaganja u rudnike, s ciljem unapređenja radnih uvjeta u rudnicima. U međuvremenu će se raditi na zajedničkom kolektivnom ugovoru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.