Ribolov

Među 50 natjecatelja bilo je čak i 18 mladih s ribarskim štapom

Pecanje
04.09.2013.
u 10:03


Savez SRB SBŽ u suradnji s Udrugom sportskih ribolovaca Kiseljak

U središtu Kiseljaka, na rijeci Lepenici, održano je natjecanje u lovu ribe na plovak. Drugo je to natjecanje ove vrste održano u Srednjobosanskoj županiji, a organizirali su ga Savez sportskih ribilovnih društava SBŽ u suradnji s Udrugom sportskih ribolovaca Kiseljak koja je bila domaćin natjecanja.

Nagrađeni

Iz deset Udruga u Kiseljaku 50 ribolovaca se borilo za naslov županijskog prvaka u lovu ribe na plovak. U seniorskoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su ribolovci iz Uskoplja, drugi su bili Busovljaci, a treći Bugojnci. U pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili su Halil Šišić, Ivica Marinčić i Nenad Gavranović, članovi uskopaljskog SRD “Vrbas”. Među kadetima, slavili su mladi iz Bugojna, dok su drugo i treće mjesto zauzeli ribolovci iz Kiseljaka i Busovače. Organizatori natjecanja kažu da su posebno ponosni na 18 mladih koji su se natjecali u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Među njima je i 12-godišnja Mia Latinović, prošlogodišnja pobjednica u kadetskoj konkurenciji. Mia je ljubav prema ribolovu naslijedila od oca Gorana, a ribolovom se bavi od treće godine.

- Kad god imamo slobodnog vremena idemo na rijeke i jezera. Prošle godine sam imala sreću i ulovila klijena teškog oko 1 kg. Danas riba slabije grize ili ja nemam sreće-, kaže Mia. Na natjecanju je bio još jedan mladi Kiseljačanin, Pavo Kristić. S rijekama kaže druguje već tri godine. Zavolio je ribolov, ali i druženja koja sa sobom nosi ovaj sport. Iako ove godine nisu imali sreće na natjecanju i Pavo i Mia sretni su jer su sudjelovali u vrlo važnom natjecanju. Iduće županijsko natjecanje, prvenstvo u mušićarenju je 14. rujna, a domaćin je Donji Vakuf. Inače, Savez SRD SBŽ okuplja 12 udruga s oko dvije tisuće članova. Prioritet u radu im je koordinacija rada općinskih udruga prije svega po pitanju Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

Dozvole

- Osigurali smo da jedna dozvola vrijedi na svim vodama u SBŽ. Izuzetak je Jajce, čija udruga nije član Saveza. Organiziramo razna natjecanja i zastupamo udruge kod resornog županijskog ministarstva, a pišemo i projekte u domeni zaštite vodotoka, okoliša i ribljeg fonda“, pojašnjava Indir Melić, tajnik Saveza. U Savezu kažu da su u tijeku pripreme za reviziju ribolovne osnove u SBŽ. Analizirat će se stanje ribljeg fonda i kvaliteta voda, a na temelju rezultata donijet će se petogodišnji plan gospodarenja vodama. - Uz stalnu brigu o ribljem fondu, kontinuiranio se borimo i za zagađivačima, kaže Danijel Kobačić, predsjednik županijskog Saveza sportskih ribolovnih društava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?