ANALIZA

Markica ‘uštedi’ i do 1200 KM kroničnim bolesnicima

bolnica
VL FOTO
17.01.2011.
u 08:54

Ukidanjem premija - markica društvo bi znatno izgubilo na socijalnoj osjetljivosti

S prvim radnim danom u 2011. godini u svim područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije počelo se s prodajom premija zdravstvenog osiguranja, takozvanih markica. Cijena markice je ista kao i prethodne dvije godine i iznosi 30 konvertibilnih maraka.

Ako je suditi po gužvama koje već danima traju u Livnu vjerojatno će njena distribucija biti na razini prošle godine, ako ne i veća.

Zadovoljni markicom


Prema podacima Zavoda za zdravstveno osiguranje u Hercegbosanskoj županiji za prošlu, 2010. godinu prodano je ukupno 17.297 premija zdravstvenoga osiguranja, među građanima poznatijih kao markica, odnosno od prodaje je inkasirano 518.910 konvertibilnih maraka.

Premda se uveliko govorilo kako u ovoj godini neće biti prodaje premija zdravstvenog osiguranja budući je na snagu stupio Osnovni paket zdravstvenih prava Federacije Bosne i Hercegovine kojim se određene kategorije stanovništva oslobađaju od plaćanja određenih vidova zdravstvenih usluga, markica je i dalje “ostala u igri” jer je sve ostalo na odluci, budući da nisu osigurana financijska sredstva za njenu realizaciju.

Dobar dio osiguranika u Livnu ne skriva zadovoljstvo zbog opstanka premije zdravstvenoga osiguranja, markice, jer kažu da su pogodnosti koje ona daje velike, odnosno znatno smanjuju njihove troškove vezane za konzumiranje zdravstvenih usluga.

Da je, na primjer došlo do provedbe spomenutog paketa, nositelji zdravstvenog osiguranja bili bi oslobođeni plaćanja paraticipacije, pa i markice, ali bi zato članovi njihovih obitelji, supružnici i djeca ostali bez prava na markicu, što bi značilo plaćanje participacije.

Socijalna osjetljivost

To bi kod starije populacije i kroničnih bolesnika značilo gotovo 1000 do 1200 konvertibilnih maraka godišnje, a ovako sve mogu dobiti jednokratnom kupovinom premije zdravstvenoga osiguranja, markice za samo 30 konvertibilnih maraka.

Ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske županije Ivan Krstanović istaknuo je da bi prihodi Zavoda zdravstvenoga osiguranja bili neusporedivo veći da nema markica, ali onda bi društvo izgubilo znatno na socijalnoj osjetljivosti, što nije dobro, kazao je naš sugovornik i dodao:

- Tako izgleda kada se postavlja kriva teza pa se pita “da li se nešto naplaćuje protuzakonito”, ili “da li se nešto trebalo naplatiti a nije se naplatilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?