SUDBINA

Marijo Garcia Jacito iz Travnika pronašao oca u Španjolskoj

marijo
09.09.2012.
u 10:29

Marijo Garcia Jacito sanja dan kada će upoznati svoga oca koji također vjerojatno mašta o izgledu svoga sina kojega je vidio samo kada je rođen, prije točno 40 godina

Marijeva majka otišla je sedamdesetih godina u Njemačku na privremeni rad. Tamo je upoznala jednog Španjolca s kojim je rodila sina. Umjesto da ga zajedno odgajaju Marija su preko granice prenijeli u putnoj torbi i predali baki Nadeždi Matić. Marijo je pronašao oca u Španjolskoj, ali zbog siromaštva ne može u Španjolsku niti njegov otac ima novca da dođe u Travnik vidjeti svoga sina.

Španjolsko prezime

- Nakon što su me predali baki Nadeždi da me ona odgaja, moji roditelji su se razišli. Majka se preudala, a ocu se gubi svaki trag. Nije mi majka uopće govorila o njemu niti sam više imao kontakta s njom. Međutim, kako sam odrastao, u meni se sve više budila želja da upoznam svoga oca.
Mislim da je i on želio da upozna svoga sina jer ja nosim njegovo prezime. Preko SFOR-a, koji je bio nakon rata kod nas u BiH, dobio sam prve informacije jer su i Španjolci kod nas imali svoj bataljun, a nakon toga preko interneta sam doznao da živi u Leonu. Znam da se moj otac zove Garcija Selustijana Jacito Miguel. Radim u pekarnici za nekih 300 KM mjesečno, imam jedno dijete i suprugu tako da teško mogu skupiti novac da otputujem u Španjolsku. Doznao sam da i moj otac živi u siromaštvu, tako da je zasad nemoguće organizirati neki susret da bi se nakon 40 godina vidjeli i upoznali - govori nam Marijo koji živi u trošnoj kućici bez vode i kupaonice. Supruga Jasmina pored brige za kćer koja ima dvije godine brine se i o domaćinstvu.

Obnova kuće

- Mladim ljudima je zaista teško opstati u ovoj državi. Posla nema, oni koji rade imaju male plaće. Mi jedva sastavljamo kraj s krajem. Vidite da nam je strop otpao, otkuda novac da sve to obnovimo. Kada bih imala priliku da napustim ovu zemlju s Marijom i djetetom, ne bih se dvoumila nijednu minutu. Tražili smo obnovu kuće, dva puta su nas odbijali s obrazloženjem da Marijo nije bio ovdje u ratu. To je sramota - žali nam se Jasmina. Marijeva baka Nadežda Matić imala je stan u Zenici, a dvije godine radila je prije rata kao prevoditeljica za talijanski, turski i albanski jezik u zeničkoj Željezari. Nakon rata stan je prodala za vrlo mali iznos od kojeg je Mariju kupila trošnu kućicu u Putićevu kod Travnika.
Nadežda je donedavno stanovala u prizemlju kuće.
- Marijeva majka je bolesna. Imala je tri moždana udara i nalazi se u Hrvatskoj. Teško mi je bilo što reći jer ja sam Mariju bila i otac i majka - govori nam Nadežda dok sjedimo pred njihovom trošnom kućom.
Marijo Garcia Jacito sanja dan kada će upoznati svoga oca koji također vjerojatno mašta o izgledu svoga sina kojega je vidio samo kada je rođen, prije točno 40 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?