HRVATSKA KOALICIJA

Manje od deset posto imaju ostale hrvatske političke stranke u BiH

izbori
VL FOTO
29.11.2010.
u 07:57

Između uskih stranačkih interesa vodeći hrvatski političari izabrali su narod i ponašaju se doraslo važnosti reformi

I dok je Republici Srpskoj sve odavno već poznato, u Federaciji BiH stranke još uvijek nastavljaju voditi svojevrsne produžetke izborne utakmice pa se raznim kupovinama zastupnika, licitiranjem tko je prihvatljiv a tko ne, zamagljuje sadržaj posljednjih izbora i izborne volje koju su možda jasnije nego ikada izrazili birači. Odraz vidnog nezadovoljstva eskalirao je na izborima, a u slaganju poslijeizbornog mozaika vodi se više usporednih ratova, a u javnosti se pokušava predstaviti kako se radi o različitim konceptima koji su na stolu. Tako se s jedne strane poziva na prihvaćanje realnosti, u čemu prednjači SDA, posve druge koncepcije stvaranja navodnih nenacionalnih blokova između pobjednika izbora i apsolutnih gubitnika, dok s treće strane stoji činjenica hrvatskoga bloka koji nije bio snažniji od vremena prije deset godina.

I upravo je ta odlučnost, čini se, problem koji dio sarajevske političke čaršije nastoji marginalizirati. Koliko je značajan sporazum koji su postigli čelnici dva HDZ-a u BiH poduprti s još osam manjih hrvatskih političkih stranaka, najbolje pokazuje dodatna doza agresivne odlučnosti da se svi potezi i dužnosnici ovih stranaka predstave kriminogenim, dok se medijski pokušavaju raznim dezinformacijama poremetiti planovi koji su u sarajevskim centralama s pojedinim marginalnim hrvatskim političkim strankama osmišljeni još davno prije izbora.

No, valja reći da su upravo građani na posljednjim izborima, i to naročito nacionalni kolektivi, najbolje pokazali tko ih treba zastupati. Kada se zbroje hrvatski glasovi izraženi u zastupnicima na najnižoj razini koja je birana na posljednjim izborima, županijama, onda je posve jasno da dva HDZ-a i HSP BiH imaju više od 95 posto potpore. Istodobno, potpora dva HDZ-a je viša od 90%. Takva potpora međutim nije slučaj niti kod jednog drugog naroda jer su i posljednji izbori bili svojevrstan popis pučanstva, a ne nikako biranje između političkih ideja. Bošnjaci su uvjerljivo u najvećem broju glasovali za SDP, ali i za SDA, dok je pak najveće iznenađenje izbora Savez za bolju budućnost završio treći unutar bošnjačke biračke mašinerije. SDP i SDA zajedno čine oko 70% bošnjačkog biračkog tijela u FBiH, no zbog takvih propisa mogu i bez ijedne hrvatske stranke uspostaviti vlast. Hoće li to biti slučaj, moglo bi se znati vrlo skoro a to će i biti odgovor o tome tko zaziva radikalizaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?