Livno

Mamografski i RTG uređaj nisu u funkciji jer nema prostora

mamograf
VL FOTO
23.01.2012.
u 10:33

Problem je što za ugradnju tih uređaja treba prilagoditi prostor, instalacije, znači investirati značajna sredstva, negdje oko 100.000 KM

U sklopu projekta “Modernizacija bolnica u FBiH”, koji je započeo 2008., Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu naručila je i koncem 2010. dobila radiološku opremu. Riječ je o MSCT uređaju BrightSpeed 16 (višeslojna kompjutorizirana tomografija), mamografskom uređaju Performa, RTG uređaju Definium 6000 i ultrazvučnom uređaju Logiq P6.

Nabavljeni su kreditnim sredstvima iz paketa Koreja 2, a jamci su, odnosno oni koji će vraćati kredit Federacija i Vlada HBŽ-a, kazao nam je ravnatelj bolnice dr. Ivica Jozić te dodao: - Od te opreme u funkciji je trenutno kompjutorizirana tomografija, CT uređaj koji smo instalirali prošlo ljeto i ovaj ultrazvučni aparat koji radi već godinu dana u internističkim ambulantama. Novi mamografski i RTG uređaj još nisu u funkciji. Problem je što za ugradnju tih uređaja treba prilagoditi prostor, instalacije, znači investirati značajna sredstva, negdje oko 100.000 KM, koja mi, nažalost, nemamo. S tim u vezi tražili su pomoć od županije, Zavoda i Federacije, i nije da je nisu dobili, ali, kako nam je naš sugovornik kazao, sva pomoć, sva sredstva koja su stizala morala su ići na ispunjavanje sudskih obveza po tužbama, tako da ta oprema, nažalost, još uvijek leži u kutijama po hodnicima.

- A kako još uvijek nema ni Vlade, ni proračuna za tekuću godinu, ne znamo ni na koja sredstva uopće možemo računati s te strane. Napominjem da su Vlada i županija vlasnici bolnice i oni su, i po zakonu, dužni financirati obnavljanje opreme, radove, infrastrukturu itd., istaknuo je dr. Jozić. Nabavljena dijagnostička oprema vrijedna je 2,12 milijuna maraka. Izradu projekta za uređenje prostora u koji bi bili postavljeni mamograf i RTG uređaj bolnica je platila vlastitim sredstvima u iznosu od 6000 KM, ali ostatak je upitan jer je Županijska bolnica “Fra Mihovil Sučić” u veoma teškoj financijskoj situaciji. Ukupna dugovanja premašila su 16 milijuna maraka, od čega dugovanja prema državi, za doprinose zaposlenika s kamatama iznose oko 14 milijuna. Nekih 2,5 milijuna su dugovi prema dobavljačima, istaknuo je naš sugovornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?