uhićen

Makedoncu oduzeli 14 čitača kartica, "peglao" ih u Tanzaniji

bankomat
Dino Stanin/PIXSELL
06.08.2012.
u 13:27

Podatke koje je dobio s makarskog bankomata prošlog ljeta koristio je za podizanje novca, i to u Tanzaniji

Državljanin Republike Makedonije (56) uhićen je na širem splitskom području jer je u srpnju prošle godine na bankomatu OTP banke Zadar u Makarskoj postavio uređaj za snimanje magnetnih zapisa s platnih kartica tzv. "skimmer" i kameru kojima je prikupio podatke o brojevima računa s većeg broja platnih kartica kao i PIN-ova klijenata.

Čak 14 "skimmera" pronađeno je pretragom osobnog vozila kojeg je vozio Makedonac, što je najveća zaplijena tih uređaja do sada u Hravtskoj.

Pronađeni su i četiri prilagođena dijela bankomata za izlaz novca s ugrađenim mikro kamerama, maske bankomata s otvorom za mikro kameru, veći broj elektroničkih sklopova koji služe za izradu "skimmera", više USB kablova i druge prateće opreme.

Podatke koje je dobio s makarskog bankomata prošlog ljeta koristio je za podizanje novca, i to u Tanzaniji, koristeći se krivotvorenim platnim karticama. Upravo veći broj transakcija u toj dalekoj zemlji bila je sumnjiva bankarima. Za sada je utvrđena šteta koju je pretrpjela OTP banka Zadar od 14.629 kuna. Skinut je novac s dvije kartice u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana.

Međutim, s obzirom na količinu pronađene i oduzete opreme policija sumnja da bi u konačnici otuđeni iznos mogao biti daleko veći. Iz PU Splitsko-dalmatisnke ističu da su kontaktirali s većim brojem inozemnih banaka, a kontaktiraju i s klijentima i najavljuju daljnje kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili točan iznos i broj oštećenih.

Protiv 56-godišnjeg Makedonca nadležnom je odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo računalne prijevare. Priveden je pritvorskom nadzorniku. Uhićen je u  koordiniranoj akciji Odjela organiziranog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske, MUP-a RH u sjedištu, PP Makarska i PP Hvar.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?