SLUŽBENO

Makedonci traže od BiH novu istragu o pogibiji Trajkovskog

trajkovski
vl foto
01.03.2012.
u 10:13

Dosadašnje istrage nisu dale odgovore na mnoga pitanja u vezi s nesrećom

Makedonska vlada traži od BiH da ponovno otvori istragu o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je prije osam godina kod Mostara poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i njegovih osam suradnika i članova posade. Na sjednici je zaključeno da izvješće o nesreći sa svim novim dokazima i činjenicama bude dostavljeno makedonskom javnom tužiteljstvu i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH sa zahtjevom za ponovnim otvaranjem istrage, priopćeno je iz makedonske vlade, koja je zaključila na sjednici u utorak navečer da izvješće o istrazi o nesreći bude dostavljeno Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Europskog parlamenta i zastupniku iz Švicarske Andreasu Grosu, autoru Informacije o provođenju istrage o navodnim sumnjama o ubojstvu Trajkovskog.

Makedonski stručnjaci za zrakoplovstvo, koji su izvješće pripremali tri godine, otkrili su nove sporne trenutke, koji nisu uzeti u obzir u ranijim istragama. Povjerenstvo za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog zrakoplova, koje je formiralo VM BiH, zaključilo je da je uzrok pada zrakoplova bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarsku zračnu luku, koja je dovela do toga da zrakoplov udari u brdo”. Tužiteljstvo BiH za ovu nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

Zrakoplov makedonske vlade u kome su se nalazili Trajkovski, savjetnici iz njegovog ureda Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom ministarstvu inozemnih poslova, Boris Velinov i Ace Velinovski, zaduženi za osiguranje, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. veljače 2004. godine u selu Rotimlja kod Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?