Operacija Spice

Mađari sa 10,64% dionica najveći vlasnici Podravke!

Podravka
Foto: Arhiva VL
1/3
05.10.2010.
u 09:00

Iz OTP-a su Podravkinu upravu pozvali u Budimpeštu, gdje će im iznijeti svoje namjere.

Najveći pojedinačni vlasnik hrvatske prehrambene kompanije Podravke od petka, 1. listopada de facto je mađarska naftna kompanija MOL! Konačni je to rezultat "spašavanja Podravke od neprijateljskog preuzimanja" u režiji bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i njegovih menadžera iz koprivničke kompanije, sada USKOK-ovih suoptuženika za realizaciju "operacije Spice".

MOL-ov depozit

De iure, vlasnik 10,64-postotnog udjela nakon 30. rujna postala je mađarska banka OTP. Ta je banka, kako je već poznato, kreditirala Fimu Ami s Malte da zadrži dionice nakon problema s Merril Lynchom. Fima Ami taj kredit nije vratila, pa su Podravkine dionice, prema slovu ugovora, postale vlasništvo banke.

Međutim, OTP je kredit plasirao iz depozita koji je položio MOL, a dvije su strane potpisale ugovor u kojemu piše kako se OTP, u slučaju da Fima Ami ne vrati kredit, ima pravo naplatiti iz toga pologa, nakon čega mađarska naftna kompanija stupa u izravnu relaciju prema Podravkinim dionicama deponiranima na Malti. Upravo takva situacija nastupila je u četvrtak u ponoć.

Ipak, OTP iz nekog razloga nije aktivirao mogućnost naplate iz MOL-ova depozita, čime bi iz angažmana u vezi s Podravkinim dionicama izišao financijski neokrznut. O tome svjedoči najava današnjeg sastanka u Budimpešti s Podravkinim izaslanstvom na čelu sa šefom uprave Miroslavom Vitkovićem.

Podravka je u cijeloj priči pozadinski jamac Fimi Ami. Bivši menadžment obvezao se nadoknaditi razliku između tržišne vrijednosti Podravkinih dionica i iznosa kredita, a riječ je o oko deset milijuna eura, od čega je Podravka već dala 6,2 milijuna u obliku depozita u OTP-u.

Razvoj situacije pokazuje kako bi se mađarski bankari radije naplatili Podravkinim novcem nego MOL-ovim depozitom.

– OTP je sada vlasnik dionica i oni su nas pozvali na sastanak. Mogu pretpostaviti kako će nam ponuditi da otkupimo dionice i nadoknadimo razliku u cijeni, međutim, to ne možemo napraviti iz nekoliko razloga. Najvažniji je taj što bismo dionice od OTP-a kupili po cijeni od oko 460 kuna, dok je tržišna trenutačno znatno niža, pa bismo druge dioničare stavili u neravnopravan položaj. Mali dioničar koji ima i samo jednu dionicu mogao bi nas prozvati, ako ne i tužiti, zašto i od njega nismo kupili tu dionicu po 460 kuna – izjavio je jučer Vitković.

Prema njegovim riječima, Podravki je prihvatljivo rješenje prema kojemu bi se OTP zadovoljio vlasništvom nad 10,64 posto njezinih dionica te se odrekao već položenog depozita od 6,2 milijuna eura, ali i drugih potraživanja od Podravke, a ona su regulirana ugovorima što ih je potpisala bivša uprava.

OTP se kompromitirao

– OTP banka smatra da su ugovori pravno valjani, a mi njihovu legitimnost osporavamo, budući da su potpisani mimo propisane procedure, a također su predmet pravosudnog postupka – kazao je Vitković.

Pravosudni postupak izgledan je i u slučaju da čelni ljudi Podravke i OTP-a danas ne postignu dogovor, a nadležnost je ugovorima delegirana sudu u Londonu.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, nedavno je izjavio kako bi bilo idealno kad bi Mađari ušli u suvlasništvo koprivničke kompanije, ali i da je koprivnička strana spremna na sudski postupak.

Prema informacijama koje se mogu iščitati iz USKOK-ove optužnice protiv Polančeca i Podravkinih menadžera, koprivnička kompanija ima još jedno uporište za potencijalno sudovanje s OTP-om – mađarska se banka kompromitirala prigodom otvaranja depozitnog računa na koji je Podravka uplatila 6,2 milijuna eura.

Otvaranje računa hrvatske pravne osobe u inozemstvu mora odobriti Hrvatska narodna banka. Podravkino obrazloženje kako je riječ o pologu za buduće akvizicije u Mađarskoj HNB nije prihvatio. Zamoljeni za pomoć, iz OTP-a poslali su dopis u kojem se također spominju Podravkine akvizicije, iako su znali da je račun potreban za potpuno druge svrhe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?