Krađe na prugama

Lopovi Željeznicama godišnje ukradu 60.000 maraka

Anketa vlak
08.05.2010.
u 11:59

Samo u prošloj godini na području Federacije BiH ukradena je imovina Željeznica FBiH u vrijednosti 60.958 KM

- U BiH se krade praktično sve što je napravljeno od željeza, bakra i olova. Najveći problemi su otpadi sekundarnih sirovina koji otkupljuju ukradenu imovinu Željeznica FBiH, iako je to zakonom strogo zabranjeno. Željeznice, u skladu sa svojim mogućnostima, vrše zaštitu svoje imovine u stanicama i drugim objektima, međutim, problem je zaštita željezničke imovine na otvorenoj pruzi koja je u FBiH dužine 609 km, kazao je Samir Kadrić, savjetnik generalnog direktora Željeznica Federacije BiH, za Sarajevo-x.com. Prema njegovim riječima, na meti kradljivaca je i kontaktna mreža koja je pod naponom od 25.000 volti, tako da kradljivci ne samo da ugrožavaju sigurnost željezničkog prometa u cjelini, nego i vlastiti život.

- Samo u prošloj godini na području Federacije BiH ukradena je imovina Željeznica FBiH u vrijednosti 60.958 KM, od čega 12.283 KM na području regije Tuzle. Napominjem još jednom da se krađama imovine Željeznica FBiH, posebno na otvorenoj pruzi, ugrožava sigurnost željezničkog prometa u cjelini, a što može za posljedicu imati gubitak ljudskih života i velike materijalne štete - naglasio je Kadrić dodavši da se krađe mogu spriječiti stavljanjem pod kontrolu stanica za otkup sekundarnih sirovina kojima lopovi za mizeran iznos prodaju ukradene predmete napravljene od željeza, bakra i olova.

Kadrić je uputio apel svim građanima da, ako imaju saznanja o osobama koje se bave krađama imovine Željeznica FBiH, to prijave nadležnim tijelima. “Imovina Željeznica FBiH je imovina svih poreznih obveznika i građana BiH, a sa svakom krađom oštećeni su i građani. Također, apelirao bih na osobe koje dolaze u iskušenje da kradu našu imovinu da to ne rade, jer ugrožavaju živote sudionika u prometu, a nema tog novca koji je vrijedan nečijeg života”, kazao je Kadrić. Iako su krađom imovine Željeznica FBiH ugroženi životi putnika i osoblja u vlaku, kao i životi putnika i vozila u cestovnom prometu, sankcije predviđene Kaznenim zakonom FBiH za ovo kazneno djelo su niske.

Naime, prema Kaznenom zakonu FBiH onome tko opasnom radnjom, uništenjem, uklanjanjem ili težim oštećenjem prometne naprave, sredstva, znaka, naprave za signalizaciju - ugrozi javni promet ili život i tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, predviđena je kazna zatvora do tri godine. Ako to uradi iz nehata, predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?