KRIMINAL

Lopovi izrezanu zaštitnu ogradu s autocesta u RH prodaju u BiH

autoput
VL FOTO
15.07.2010.
u 08:15

Krađa s prometnica ozbiljan je sigurnosni problem, a lopovi dobro zarade prodajući znakove i šahtove

Mostarska policija je jučer privela 22-godišnjeg Vrgorčanina koji je vozio kombi mercedes, makarskih oznaka, pun na po metar izrezanih zaštitnih ograda, a ubrzo će se ispostaviti da je riječ o bankinama s autocesta u Hrvatskoj(!?). Kako navode iz makarske policije, lopovi u posljednje vrijeme sve češće režu zaštitnu ogradu autocesta te prevoze preko “divljih” graničnih prijelaza u Bosnu i Hercegovinu pa prodaju na otpadima za sekundarnu sirovinu.

- Zaštitne ograde su valjda toliko prepoznatljive pa je “utapaju” u BiH. Protekli su mjesec s prometnica na našem području ukrali ili uništili 50 slivnih rešetki, 20 željeznih šahtova i čak 150 prometnih znakova. Prvenstveni razlog “zanimanja lopova” za aluminijske znakove i željezne šahtove i rešetke je njihova cijena. Naime, kilogram aluminija tvrtke za otkup sekundarnog otpada plaćaju 7 kuna, dok se za željezo može dobiti od 70 lipa do 1,10 kuna po kilogramu. Inače, samo jedan novi komad željeznog šahta stoji 1000 kn, kažu u PU Makarska.

- Dok se ne zamijene znakovi, može doći do prometnih nesreća, a u rupe na cesti ljudi mogu propasti i teško se ozlijediti ili čak i poginuti, tvrdi makarski cestar Jakov Anterić. Kako je istaknuo, problem je prisutan i na brojnim gradilištima.

- Lopovi čekaju noć pa kradu privremenu prometnu signalizaciju i znakove upozorenja na gradilištima te pokretne semafore i svjetleće ploče koji su postavljeni oko gradilišta na prometnicama. Na taj način su te lokacije neosvijetljene i potencijalno vrlo opasne za građane i vozače, rekao je Anterić.

Kako su nas obavijestili u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, ova vrsta naročito drskog ponašanja spada u kazneno djelo po dvije osnove, krađe i prikrivanja krađe, što nije spriječilo neke otkupljivače starog željeza i otpada da ilegalno otkupljuju znakove i šahtove. Posljednja takva drska krađa je otkrivena baš u Vrgorcu prije tri mjeseca. Uhvaćena osoba ukrala je nekoliko rasvjetnih stupova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?