POBUNA

Lokalne zajednice u Federaciji BiH traže od vlasti više novca od PDV-a

birokracija
Željko Lukunić
30.06.2010.
u 10:17

8,5 posto, koliko od PDV-a dobivaju općine u FBiH, dijeli se temeljem formule koja se izračunava na četiri elementa

Većina općina u Bosni i Hercegovini godinama izražava nezadovoljstvo raspodjelom poreznih prihoda, a posebno poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji je zapravo i najveći izvor prihoda za sve razine vlasti u državi. Posljednje poplave koje su pogodile desetke općina u oba bosanskohercegovačka entiteta, pokazale su da lokalne zajednice nemaju sredstava ni za minimalno saniranje šteta, a potpora viših razina vlasti ili je potpuno izostala ili je svedena na simbolične iznose.

Veći prihodi

Kada bi imale više prihoda općine bi se lakše nosile s ovim problemom, na što je ukazao i načelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji se zbog zadnjih poplava i klizišta suočio sa štetama koje bi mogle preći i 10 milijuna maraka. -U FBiH 91,5 posto od PDV-a ostane u proračunima FBiH i županija. Svega 8,5 posto ostaje općinama. Prema tome, 91,5 % problema trebali bi da riješe ovi koji potroše 91,5% naših zajedničkih para. To nam je dalo za pravo da zastupamo, što je i naša obveza, prava građana Tuzle, poručio je Imamović. Nezadovoljstvo je prisutno i u općinama u RS-u, poput Bijeljine, koja zbog činjenice da njome vlada SDS, kako tvrde tamošnji lokalni dužnosnici, godinama trpi “maćehinski” odnos vlasti RS-a. Zanimljivo je da su količinom novca koje dobivaju nezadovoljne i bogate i siromašne općine. Prve zato što smatraju da im količina ubranih poreznih prihoda na njihovom području daje pravo na veće proračune, a druge, jer država ne uvažava njihove potrebe za razvojem.

Politička volja

Treba znati da se nešto manje od 8,5%, koliko od PDV-a dobivaju općine u FBiH, dijeli temeljem formule koja se izračunava na osnovi četiri elementa. To su broj stanovnika u općini, prema kojem se dodjeljuje 68 posto sredstava. Pet posto dijeli se na osnovi površine, 20%temeljem broja učenika u osnovnim školama i sedam posto na osnovi razine razvijenosti općine. Generalno, općine rješenje vide u promjeni strukture raspodjele prihoda, uključujući i PDV. Međutim, za to nema političke volje na državnoj, kao ni na entitetskoj razini, gdje je sporan zakon o raspodjeli javnih prihoda. Ipak, nije isključen zajednički nastup općina prema višim razinama vlasti, kako bi se izborili da im ostaje više prihoda od poreza. Protivnici ovakvog rješenja upozoravaju da bi bilo kakva promjena strukture raspodjele PDV-a predstavljala otvaranje Pandorine kutije, a to uz sve političke probleme, nitko unutar vladajuće koalicije ne želi. Barem ne prije listopadskih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?