MOSTAR

Ljubo Bešlić Sorensena podsjetio na obećanja P. Ashdowna

beslic
VL FOTO
07.10.2011.
u 09:32

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jučer je sa Sorensenom razgovarao o problemima u gradu

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je jučer Gradskoj upravi Mostara Petera Sorensena, voditelja Izaslanstva Europske unije u BiH i posebnog predstavnika EU-a u BiH. Bešlić je upoznao Sorensena s političkim prilikama u Mostaru, napose nakon procesa ujedinjenja grada, odnosno nakon ukidanja šest gradskih općina, ali i problemima koji su nastali nakon toga, kao i obećanjima međunarodne zajednice i OHR-a.

Ashdownova obećanja

Gradonačelnik Mostara je podsjetio kako je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown obećao potpuno preseljenje pet federalnih ministarstava u Mostar, zaposlenje dijela namještenika u ta ministarstva, a što se nikada nije realiziralo. Ukazao je na ne rješavanje problema Kuvajtskog kredita, obećanje koje također nije ispunio Ashdown, te opstrukcije s federalne razine koje se provede na projektima dovršetka izgradnje mosta preko Neretve, vjetroparka na Podveležju, izgradnje zgrade federalne Vlade i još nekih manjih projekata. Istaknuo je i problem s raspodjelom prihoda od PDV-a koja je na štetu lokalnih zajednica, što nije samo problem Mostar već i gotovo svih gradova i općina u FBiH, te jaku centralizaciju u BiH, zbog čega u svom razvitku i investicijama svakako trpi i Mostar. Sorensen se jučer u sklopu posjete Mostaru susreo i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Suguvornici su se složili kako budućnost BiH u EU nema alternativu te da BiH što prije mora ispuniti potrebne uvjete koji stoje pred njom na tom putu. To praktično znači da će biti neophodno ispuniti obveze, odnosno usvojiti Zakon o državnoj pomoći i provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

Riješiti probleme u paketu

Čović je istaknuo kako je neupitno da BiH mora implementirati ovu presudu ukoliko želi naglašavati svoj euroatlantski put i međunarodnu poziciju. “Naš prijedlog je da se pitanje presude riješi uz mnoga druga brojna otvorena pitanja, jer ćemo upasti u zamku ako ih budemo parcijalno promatrali”, kazao je Čović. Sorensen se susreo i s predsjednikom HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem. Tema sastanka je bila BiH i njezin put k EU. - Na tom putu potrebno je učiniti sve kako bi se što prije ostvario status kandidata za prijem u članstvo EU-a. Stoga BiH treba ispuniti sve obveze koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU-a - zaključeno je na sastanku.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
timtomtumb
19:01 08.10.2011.

kao prvo a di ces englezu vjerovati. kao drugo kad te naguze nemoj plakati. kao trece kad ti dodje ovaki sakrij djecu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?