NEDILJKO RIMAC

Ljubić i Čović trebaju pokazati odlučnost i uspostaviti vlast

rimac
VL FOTO
19.09.2011.
u 09:22

Dr. Nediljko Rimac, premijer HBŽ-a i kandidat za novi mandat za Večernji list govori o uspostavi vlasti u ovoj županiji

Prostor Hercegbosanke županije dijeli istu sudbinu kao i država oko uspostave vlasti. No, tamo nema platformaša ili ‘majorizacije’ Hrvata. Tamo je na djelu unutarhrvatski problem gdje zbog pojedinih taština vlast nije uspostavljena prije najmanje pola godine. Aktualni premijer Nediljko Rimac, kojega HDZ 1990. ponovno kandidira za premijera, smatra da je vrijeme da se zakopaju ratne sjekire.

Postoji li Vlada u Hercegbosanskoj županiji i funkcionira li?

U novome sazivu Vlade još nema, ali mi smo posljednjih dana poduzeli aktivnosti da se taj proces implementacije izbornih rezultata i dogovora okonča. Ali, budući da se dogovori koji su postignuti na višoj razini na terenu ne provode, donijeli smo zaključak da Vlada iz još uvijek aktualnog saziva, kojoj sam ja premijer, nastavi raditi u kapacitetu usvojenog proračuna. Jednostavno, život ne smije stati na prostorima Hercegbosanske županije. Previše je problema i kada se radi u punom kapacitetu, a sada se oni multipliciraju. Ulazimo u posljednje tromjesečje ove godine i nitko nam ne daje za pravo da ove probleme guramo pod tepih. Najvažnije stvari moraju se rješavati ovih dana.

Dva HDZ-a potpisala su sporazum u kojemu dva HDZ-a i ostale hrvatske stranke imaju debelu većinu te postoje partnerski odnosi sa SNSD-om i SDA da neće biti problema pri uspostavi vlasti. No, zapelo je na dva HDZ-a. Zašto?

Mene su na izvjestan način i prozivali kada sam bio zagovornik svehrvatske koalicije, a i danas sam iskreni zagovornik takve ideje. Od 25 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, Hrvati imaju 19 ruku i za potvrdu Vlade treba nam 17. Evo, to je jednostavno ona snaga koju mi Hrvati ne znamo sami uporabiti. A upravo smatram da bi Hercegbosanska županija trebala biti ogledan primjer Hrvatima u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini kako stvari treba urediti. I to me iskreno žalosti jer tražimo partnere među drugima, a nismo saveznici sami sebi. S druge strane, isključivo sam za to da se poštuju i druga dva konstitutivna naroda što se u četverogodišnjem mandatu i ostvarilo. Volio bih da Hrvatima u Banjoj Luci bude kao Srbima u Hercegbosanskoj županiji ili primjerice Hrvatima u Zenici kao što je Bošnjacima ovdje.

Koliko je meni poznato, gospodin Čović i Ljubić su dogovorili da jedno premijersko mjesto u županijama pripadne HDZ-u 1990., a njihov usmeni dogovor je da to bude Hercegbosanska županija. 
Je li to točno?

To je točno i ja sam jedan od supotpisnika dokumenta u Širokom Brijegu oko sklapanja izvršne vlasti na prostorima Federacije BiH. Jedna od županija je predviđena da na čelu bude HDZ 1990. Slijedom događanja Posavina, Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka županija su dobile ili će dobiti premijera iz redova HDZ-a BiH. Još je preostala Hercegbosanska županija. No, moram biti iskren i reći kako se taj sporazum kod nas grubo krši od HDZ-a BiH i već izaziva neželjene odjeke. Ja ću sigurno inzistirati da se sporazum ispoštuje i da se svačiji rezultat vrednuje. Na tragu toga poslali smo jedan prijedlog svehrvatske koalicije o raspodjeli pozicija sukladno dogovoru i izbornome rezultatu. HDZ BiH je dobio najviše pozicija i mogu sa sigurnošću reći da je apotekarskom vagom taj prijedlog odmjeren oko sudjelovanja u izvršnoj vlasti. Prema mome mišljenju, ne smije biti poraženih ili pobjednika u cijelome procesu jer onda nećemo biti u stanju napraviti dobar posao.

HDZ BiH je ipak predložio mandatara za sastav Vlade i oko toga se vodi određena skupštinska utakmica. S druge strane, Vi ste također kandidat. Je li vrijeme da Čović i Ljubić razriješe situaciju budući da na terenu nema pomaka?

Bilo je pokušaja i ja sam bio sudionik tih pokušaja i ne želim iznositi detalje tih razgovora u javnost. Na sličan sastanak po takvome sadržaju sigurno ne bih pristao. Na tome sastanku sam, kao inicijator, rekao kako smo bili dva suprotna tabora koja su međusobno vodila ratove. I onda sam pozvao da se zaborave grube riječi i uvrede. Javno sam se ispričao svima i tražio isto od druge strane, no to nije naišlo na plodno tlo. Ne znam koliko trenutačno snage postoji u vodstvu dva HDZ-a, ali morat će pokazati odlučnost stvari dovesti do kraja. Usto, kroz mehanizme koji nam stoje na raspolaganju pokušati ćemo to riješiti. Imam većinsku potporu u Klubu hrvatskog naroda i zasigurno neću biti revanšist, ali ću sigurno poduzeti ono što nam stoji na raspolaganju.

Zanimljiva je pozicija tamošnjeg HSP-a. Oni su djelomično nezadovoljni sudjelovanjem u platformaškoj vlasti svoje stranke, a s druge strane podržavaju Vas kao premijera. Kako na to gledate?

Mi smo još uvijek aktualni mandat kao koalicija, a tako je bilo i na posljednjim izborima. Jasno je da bilo koji HDZ pokuša solirati bez stranaka platforme ili kako već ih želite nazvati, ne može sastaviti Vladu u Hercegbosanskoj županiji.

Kako gledate na to raslojavanje u samome HSP-u koji predvodi Josip Perić gdje im, makar na razini županije, za razliku od Federacije, nitko ne može osporiti hrvatski legitimitet?

Kada nam se predbacuje da imamo potporu stranaka platforme, želimo poručiti kako su oni zastupnici hrvatskog naroda u županiji i ne sklapamo s njima sporazum na razini Federacije.

Iz dijela HDZ-a BiH se moglo čuti kako isključivo ne žele poduprijeti Vas kao premijera, a s druge strane se tvrdi da ste spremni otići u HDZ BiH i odgovoriti na sve njihove prigovore. Je li to točno?

Točno je. Određene poruke koje su stizale govorile su sve može, samo ne Rimac. Međutim, stajalište županijske organizacije je jednoglasno za mene, kao i moje središnjice. Rezultati u posljednje četiri godine također mi daju pravo da prihvatim kandidaturu. I točno je da sam pristao sudjelovati u radu Županijskog odbora HDZ-a BiH i odgovoriti na sva pitanja oko četverogodišnjeg mandata. Mene nema ni u kakvim kriminalnim radnjama, skupinama, nisam provodio revanšizam. Ponosan sam na ostvarene rezultate. Zatekli smo deficit od 28 milijuna maraka koji smo sveli na 9,8 milijuna i niti jednu godinu nismo ‘poslovali’ s deficitom.

Čudi li Vas što se s jedne strane iz HDZ-a BiH postavlja pitanje oko premijera Hercegbosanske županije, a s druge strane HDZ-u BiH nitko nije osporio niti jednoga premijera ili čak i kandidata za državnu premijerku Borjanu Krišto?

Mislim da je ključno držati se dogovora. Ako je to dio sporazuma, nikada neću postaviti takvo pitanje. Ali mi sigurno smeta što se selektivno pristupa sporazumu i kaže nekoga ću poduprijeti, a drugoga neću.

Kakvo je Vaše iskustvo s nelegalnom platformaškom vlasti u Federaciji kakvom je doživljava najveći broj Hrvata?

Ne bih želio komentirati način na koji je izabrana jer je to svima poznato. Ali moram reći da je ministar Ante Krajina, koji je bio u mojoj Vladi, jedna vrlo kvalitetna osoba i da je dorasla zadatku koji radi. No, moram reći da je i do sada prostor Hercegbosanske županije bio tretiran na jedan krajnje primjeren način. Nije bilo platforme ili bilo čega, ali je moja županija samo isključivo zato što je ‘90. bila na vlasti zaobilažena u velikom luku od domaćih kadrova, a i onih šire.

Hoće li biti štrajkova u županiji, bilo je sličnih najava?

Neće. Imamo stabilnu situaciju i u ovaj vakuum nismo ušli nespremni. Imamo potpisane sporazume sa sindikatima koje smo preuzeli i u potpunosti ih ispunjavamo.

Livno i Tomislavgrad su tradicionalni rivali, ali ih je nažalost ujedinila jedna loša pojava – odlazak velikog broja Hrvata. S druge strane, gospodarstvo je puno snažnije u južnom dijelu Hercegovine. Kako osnažiti gospodarstvo i zaustaviti negativne trendove?

Upravo je to rezultat lošega tretmana. I zato očekujem da se ovaj prostor Hercegbosanske županije tretira na posve drukčiji način. To je veliki prostor, slabo naseljen koji je teško održavati, najskuplje zdravstvo, školstvo. Rivalstvo Livna i Tomislavgrada uvijek ispliva kada to nekome treba. Tvrdim da ne postoji u pravome smislu. Sukob je u glavama ljudi i podizanjem gospodarstva smanjit će se prostor za takve manipulacije. Velike nade polažemo u mogućnost korištenja vjetroparkova. Odmakli smo u pet koncesijskih ugovora. Nepostojanjem nove izvršne vlasti se ne mogu pokrenuti veliki projekti. Zato je dogovor imperativ na koji ja, evo, opet, pozivam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?