NOVI UDAR

Litra MBM 95 u FBiH vratila se na cijenu od 2,50 marke

Gorivo
14.08.2012.
u 10:35

Distributeri poskupljenje pravdaju povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu

Čim su prošlog tjedna cijene goriva porasle u Republici Srpskoj, počeli su stizati zahtjevi distributera u Federalno ministarstvo trgovine, tražeći korekcije cijena i na benzinskim crpkama u Federaciji. Tako su od jučer na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH osvanule više cijene naftnih derivata za pet feninga, što je treće uzastopno poskupljenje a cijene dizela i BMB 95 su ponovno stigla do 2,5 KM po litri.Distributeri poskupljenje pravdaju povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu, što je, opet, prvenstveno rezultat nesigurnosti uzrokovan posljednjim događajima na Bliskom istoku.
Novo poskupljenje goriva bilo je najavljeno i u Republici Srpskoj.

No, cijena goriva na benzinskim crpkama u RS za sada će ostati nepromijenjena, izjavio je predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih crpki RS Ljubo Stević.
- U utorak, 14. kolovoza, dobit ćemo od rafinerija cjenik i ako kod njih bude poskupjelo, onda i mi moramo uraditi korekciju - rekao je Stević, koji je dodao da je u RS gorivo jeftinije nego u regiji, jer su marže manje za pet posto.

Udruženje vlasnika benzinskih crpki RS ima 120 članova, koji su vlasnici oko 200 benzinskih pumpi. (pz)Kada je 20. svibnja ove godine, nakon niza uzastopnih poskupljenje, goriva u Bosni i Hercegovini pojeftinilo za 5 feninga, mnogi su s nevjericom gledali u brojčanike na crpkama. Usljedila su još dva pojeftinjenja i to oba po 5 feninga i 23. lipnja livalo se po 2,35 KM po litri. Očekivao se i dalji pad, no 20 srpnja počinje ponovni “let”. Bilo je potrebno manje od mjesec dana da gorivo poskupi i po treći put i vrati se na najvišu cijenu od 2,50 KM po litri.

No, sudeći po dosadašnjem iskukusvu, građane u BiH očekuje niz poskupljenja, najmanje jednom u mjesecu.Prosječna je plaća u BiH iznosi 424 eura iz čega proizlazi kako bi se od toga teorijski moglo kupiti nešto više od 330 litara dizel goriva. Uz kalkulaciju kako je prosječna plaća u Hrvatskoj na razini od 741 euro, izračunato je da bi vozači tu mogli mjesečno kupiti čak 579 litara goriva, navodi list.Lošije od građana BiH u usporedbi s Hrvatskom prolaze zaposleni u Srbiji. Za svoju prosječnu plaću od 318 eura oni mogu osigurati kupnju 264 litre goriva.

Zaposleni u Crnoj Gori s plaćom od 484 eura mogu pak računati na kupnju 370 litara dizela.Slični omjeri zabilježeni su i kada je u pitanju kupovna moć u odnosu na osnovne prehrambene proizvode poput kruha i mlijeka pa se za prosječnu plaću u BiH može, primjerice, dobiti 563 litre mlijeka, a u Hrvatskoj 1024 litre. Prosječna plaća u BiH zapravo pokriva nepunih pedeset posto proizvoda sadržanih u osnovnoj sindikalnoj košarici, a samo na hranu prosječna obitelj troši više od pedeset posto ukupnih prihoda što je tri puta više u usporedbi s razvijenim europskim zemljama         

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?