Izbori

Liste stranaka

Izbori
26.07.2012.
u 09:33

Nije nevažno na kojem se mjestu nalaze stranke zbog velikog broja prijavljenih za naklonost birača

Središnje izborno povjerenstvo BiH provelo je javno izvlačenje - ždrijebanje za redoslijed političkih stranaka i neovisnih kandidata, a najviše sreće, što nije nevažno tijekom glasovanja, od većih stranaka imala je Socijaldemokratska partija BiH koja će se naći na prvome mjestu na većini lista za općinska vijeća i načelnike u BiH.

Veliki broj kandidata

Predsjednik SIP-a BiH Branko Petrić pri tome je naveo da je ovjerena kandidatura ukupno 30.621 kandidata koji se nalaze na 2495 kandidacijskih lista. Ovaj redoslijed utvrđen je između ukupno 383 politička subjekta, od čega su 84 političke stranke, ovjereno je 59 koalicija, 224 neovisna kandidata, kao i 16 lista na kojima je ukupno 106 neovisnih kandidata. “Ovo je iznimno veliki broj kandidata, a bit će izabran približno desetak od ovog broja”, rekao je Petrić. Ovogodišnji općinski izbori unatoč prisutnoj nezainteresiranosti birača ponudit će potpuno suprotno najveći broj ovjerenih političkih subjekata za općinske izbore. Ovaj popis je predstavio i dosta zanimljivih koalicija, neovisnih stranaka, ali i naziva političkih subjekata. Uz SDP BiH koji praktično ima pole-position na izborima među većim strankama, na većini lista druga će biti ljuti rivali iz Stranke demokratske akcije koja se ipak smjestila na 50. mjestu. Savez nezavisnih socijaldemokrata je odmah iza njih, a zatim slijedi i HDZ BiH koji je na ždrijebanju zauzeo 106. mjesto.

Gužva na listiću

Narodna stranka Radom za boljitak je odmah iza i na većini listića, makar gdje se bore za naklonost hrvatskih birača, ove dvije stranke bit će ‘susjedi’. Odmah iza njih, ne uzimajući u obzir sredine gdje će pojedine od stranaka nastupati u koalicijskome savezu, bit će i HDZ 1990. Savez za bolju budućnost nije imao previše sreće pri izvlačenju kuglica pa se ova stranka smjestila u donjem dijelu popisa, a tako će biti i na biračkome materijalu koji građani budu dobili 7. listopada kada se budu birali sazivi novih općinskih vijeća, odnosno načelnici i gradonačelnici. Valja reći da je se od hrvatskih stranaka, makar u općinama gdje su prijavljene, Hrvatska čista stranka BiH najviše rangirana, slijedi HSP Herceg Bosne te HSP dr. Ante Starčević BiH. Na izbore su se prijavile i dvije Hrvatske narodne zajednice, jedna koja se nalazi na 191., odnosno 382. mjestu. Za njima slijedi HSS-NHI, Hrvatska kršćanska demokratska unija, Hrvatski pravaški blok i Hrvatska seljačka stranka. Tek iza ovih stranaka dolazi HSP BiH i HSS Stjepana Radića, Hrvatska demokratska unija i Posavska stranka. Među zanimljivijim neovisnim kandidatima je Dalibor Ravić u Širokome Brijegu, gdje je prijavljena i neovisna lista SOS Široki Brijeg. Hrvatske stranke nastupit će i u velikom broju koalicija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?