ISTRAŽIVANJE

Liječnici prosječno rade 42,2 sata, a medicinske sestre 39,9

\'otv....zagreb.....19.11.2008.  rebro, ravnateljstvo kirurgije - nova operacija ugradjivanja implanta... doktori, bolnica, operacija lijeve dojke     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Arhivska fotografija
15.04.2011.
u 09:34

Sudjelovanje žena među zdravstvenim djelatnicima veće od dvije trećine

Prema rezultatima istraživanja koji je provela jedna organizacija iz Kanade, u usporedbi s prosjekom europske regije, osiguranost stanovništva zdravstvenim djelatnicima u Federaciji BiH je niska. Naime, prisutne su razlike u osiguranosti stanovništva zdravstvenim djelatnicima po županijama FBiH. Istraživanje je također otkrilo da je sudjelovanje žena među zdravstvenim djelatnicima veće od dvije trećine.

Posjedovanje licencija

U odnosu na stupanj obrazovanja, diplomu fakulteta navelo je 30 posto ispitanika, od čega 67,4 posto žena i 32,6 posto muškaraca, diplomu više ili visoke škole navodi 8,5 posto ispitanika, od čega 87,2 posto žena i 12,8 posto muškaraca, diplomu srednje škole navodi 52,2 posto ispitanika, od čega 88,1 posto žena i 11,9 posto muškarca. U pogledu akademske izobrazbe, 8 ispitanika navelo je zvanje magistra medicinskih znanosti, a 3 ispitanika zvanje doktora medicinskih znanosti. U odnosu na dužinu radnog staža u sadašnjoj zdravstvenoj ustanovi, 79,9 posto ispitanika navodi da su zaposleni preko 10 godina, od čega 77,3 posto doktora medicine, 57,1 posto doktora stomatologije i 82,5 posto

medicinskih sestara/tehničara. U odnosu na prosječnu dužinu radnog vremena u sadašnjoj zdravstvenoj ustanovi, doktori medicine izjavljuju da tjedno prosječno rade 42,2 sati, doktori stomatologije 40 sati, a medicinske sestre/tehničari 39,9 sati. Rezultati ovog upitnika su pokazali da 82,2 posto doktora medicine, 81 posto doktora stomatologije i 64,7 posto zdravstvenih tehničara/sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti posjeduje licenciju za rad u struci izdanih od nadležnih strukovnih komora. Dobiveni podaci pokazuju velik postotak doktora medicine i stomatologije (po 66,7 posto) te značajno manji broj zdravstvenih tehničara/sestara (35,3 posto) koji su prošli razne treninge u sklopu kontinuirane edukacije u zdravstvu. Angažman na drugom radnom mjestu potvrdilo je 35 posto doktora medicine, 14 posto doktora stomatologije i 3 posto zdravstvenih tehničara.

Nedostatak edukacije

Podaci skupljeni u ovom istraživanju predstavljaju respektabilne pokazatelje za definiranje prioriteta u strateškom planiranju i produkciji kadrova u zdravstvenom sektoru. Poseban značaj istraživanja predstavlja mogućnost interpretacije podataka s razine obrade za Federaciju BiH, kao i na razini pojedinih domova zdravlja, odnosno županija, a s gledišta organizacije rada PZZ kao dinamičnog segmenta reforme zdravstvenog sustava u Federaciji BiH. Među zdravstvenim djelatnicima ima 15 posto mlađih od 30 godina i 10 posto starijih od 56 godina. Neravnomjernu distribuciju kadra po županijama FBiH prati i neravnomjerno korištenje zdravstvene zaštite. U usporedbi s prosjekom europske regije, stanovništvo FBiH daleko manje koristi primarnu i bolničku zdravstvenu zaštitu. Provedba obiteljske medicine odvija se sporo, zdravstvenu zaštitu po principima obiteljske medicine provodi 64 posto timova, dok 36 posto timova još uvijek radi po principima opće medicine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?