SKB MOSTAR

Liječenje žena bez zračenja

operacija
Braco Selimović
15.02.2011.
u 09:29

SKB Mostar bi uskoro mogao postati referentni centar za liječenje iz ginekologije

Prve radikalne operacije karcinoma vulve i vrata maternice napravljene su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Radi se o kompliciranim operacijama koje mogu trajati i do šest sati, a dosad su se izvodile samo u Zagrebu. Domaći tim liječnika dr. Vjekoslav Mandić, dr. Dragan Soldo, dr. Marinko Mišić i dr. Tatjana Barišić, uz podršku doktora Ante Ćorušića, pročelnika Tavoda za gineokologiju u Klinici za ženske bolesti u Petrovoj bolnici i voditelja katedre za ginekologiju Sveučilišta u Mostaru, uspješno je po prvi put u Mostaru obavio ove operacije.

Novi pristup

Još prije tri godine u starim prostorima Odjela ginekologije je liječnički tim SKB-a Mostar na čelu s dr. Ćorušićem napravio radikalnu operaciju karcinoma endometrija. “Uz ove radikalne operacije, u Mostaru pokušavamo inaugurirati novi pristup, dakle endoskopsko odstranjenje maternice. Te operacije sa sobom nose svoje prednosti jer pacijentica boravi manje dana u bolnici, ugodno je za bolesnicu, manji su troškovi zdravstvenog osiguranja”, kazao je Ćorušić. Kada je u pitanju samo liječenje malignih oboljenja kirurškim putem, ako je izvedivo, mnogo je bolji izbor od zračenja. “Žene za koje procijenimo da su, bez obzira na malignu bolest, operabilne i imaju pristojnu šansu da operacija bude prvi, jedini i zadnji izbor liječenja, ulaze u program radikalnih operacija ginekoloških malignoma. Prednost takvog pristupa je u tome što se značajan broj žena može poštedjeti za njih nepotrebnog liječenja zračenjem”, navodi dr. Ćorušić. Naime, na ovaj način se odstranjuje tkivo koje je zahvaćeno karcinom, te se uklanjaju obližnje limfne žlijezde. Njih pregledava patolog kako bi utvrdio je li se rak proširio i kako daleko, te je li ženu, uz operativni zahvat, potrebno zračiti. Ako se utvrdi da se karcinom nije proširio, tada nema potrebe za zračenjem. “Na ovaj način osamdeset posto žena operiranih se poštedi zračenja. Liječenje zračenjem je skupo i dugo traje. Za pacijenticu je prednost ovakve vrste liječenja to što zračenje nije selektivna metoda kao kirurško liječenje, odnosno zračenjem se oštećuju i zdrava tkiva da bi se došlo do tumora”, objasnio je dr. Ćorušić. Napomenuo je kako se prije dvadeset godina smatralo da je dob vrlo važna u procjeni kondicije pacijentice može li ili ne može na takav zahvat.

Referentni centar

Međutim, današnja medicina ne priznaje dob kao jedan od limita za onkološku operaciju, nego mogućnost operacije ovisi isključivo o kondiciji bolesnice. Budući da se radi o iznimno naprednom liječenju karcinoma, ambicije doktora Ante Ćorušića su da se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar napravi referentni centar iz područja ginekologije i ginekološke onkologije. “SKB ima dobar tim ljudi koji će ovladati tim tehnikama, nove prostore, savršenu novu opremu... Ja sam ambiciozan čovjek, prihvatio sam se ovog posla i uvjeren sam da će domaći tim liječnika za tri do četiri godine samostalno moći obavljati ove zahvate”, kazao je dr. Ćorušić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?