Neodoljiv

Pripremite bombastični, a tako jednostavni čokoladni kolač s višnjama

14.10.2025.
u 09:09

Ako volite spoj bogate čokolade i osvježavajućih višanja, ovaj kolač će vas jednostavno oduševiti. Mekani biskvit s višnjama, nježna čokoladna krema i savršeno sjajna glazura čine desert kojem je teško odoljeti. Priprema je jednostavna, a rezultat izgleda kao da ste upravo posjetili omiljenu slastičarnicu.

Čokoladni kolač s višnjama - sastojci:

za biksvit:

- 3 jaja
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ulja
- 6 žlica brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 praška za pecivo
- 200 g ocijeđenih višanja

za preljev:

- 100 ml soka od višanja
- 1 žlica šećera

za kremu:

- 350 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje

za glazuru:

- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja

Čokoladni kolač s višnjama - priprema:

- Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i kratko promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve dodajte u smjesu s jajima. Miješajte dok se sve lijepo ne sjedini.
- Kalup obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i rasporedite ocijeđene višnje. Pecite oko 20 minuta na 180 °C.
- U malom lončiću ugrijte sok od višanja sa žlicom šećera. Kad se biskvit malo prohladi, izbockajte ga vilicom i prelijte sokom da upije svu aromu. Po želji dodajte i malo likera od višanja.
- Umutite 300 ml slatkog vrhnja u čvrsti šlag. Otopite čokoladu u preostalih 50 ml vrhnja, pa ju lagano umiješajte u šlag. Rasporedite je po ohlađenom biskvitu i stavite u hladnjak na sat vremena.
- Otopite čokoladu s vrhnjem i prelijte po kremi. Ostavite kolač da se stegne nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja