RECEPT DANA

Prava jesenska poslastica: Kremasta pita s jabukama

@my_sweetbakery_ch
26.09.2025.
u 17:56

Raskošan desert koji spaja svježinu jabuka, nježnost kreme i prhku teksturu tijesta – prava poslastica kojoj je teško odoljeti.

Ako volite sočne pite s voćnim punjenjem i laganom kremom, ova kremasta pita s jabukama pravo je otkriće. Spoj prhkog tijesta, aromatičnog nadjeva od jabuka i nježne kreme od vanilije čini je savršenim desertom za obiteljska okupljanja, blagdane ili jednostavno – za uživanje uz kavu. Iako zahtijeva malo više vremena, rezultat je kolač koji se topi u ustima. Recept je s food bloga @my_sweetbakery_ch. Uživajte! 

Sastojci:

Nadjev od jabuka:

  • 1,5 kg jabuka (s korom)
  • sok od ½ limuna
  • 3–5 žlica šećera
  • 1,5 žličice cimeta
  • 3 žlice griza

Kremasti nadjev:

  • 300 ml mlijeka
  • 50 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vrećica vanilin šećera
  • 5 žumanjaka
  • 90 g kristal-šećera
  • 28 g gustina (škrobnog brašna)
  • 25 g maslaca (dodaje se dok je nadjev još topao)
  • 125 g omekšalog maslaca

Prhko tijesto:

  • 400 g brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 12 g praška za pecivo
  • naribana korica limuna
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema: Jabuke ogulite i naribajte na krupni ribež. Dodajte limunov sok, šećer, cimet i griz. Pirjajte 5–6 minuta. Ako nadjev ostane rijedak i nakon hlađenja, umiješajte 2–3 žlice krušnih mrvica ili mljevenih keksa. Za kremu od vanilije u loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje i vaniliju do vrenja, pa maknite s vatre. U drugoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i polovicu vrućeg mlijeka. Dobro promiješajte. Smjesu vratite u lonac s ostatkom mlijeka i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umiješajte 25 g maslaca, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu dodajte 125 g omekšalog maslaca i miksajte dok ne postane glatka i pjenasta.

Brašno pomiješajte s hladnim maslacem i izmrvite prstima. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer, prašak za pecivo, koricu limuna, sol, žumanjke i kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto. Podijelite ga na tri dijela i stavite u hladnjak na 30 minuta. Svaki dio razvaljajte na papiru za pečenje u pravokutnik cca 28 × 36 cm. Pecite na 170 °C oko 6–8 minuta, dok ne postane svijetlo zlatnožuto. Na dno stavite prvi list tijesta. Rasporedite ohlađeni nadjev od jabuka i poravnajte. Pokrijte drugom korom i premažite kremom od vanilije. Završite trećom, najljepšom korom tijesta. Stavite kolač u hladnjak preko noći. Prije rezanja pospite šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja