No, znate li u čemu je razlika?
Post znači da se može samo jednom u danu najesti do sitosti, uz eventualno manji obrok ujutro i navečer, dok nemrs označava odricanje od mesa i mesnih juha, ali bez ograničenja u količini hrane. Pepelnica i Veliki petak su jedini dani kada vrijedi i jedno i drugo pravilo zajedno, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
Naše bake su u dane posta pripremale jednostavna, ali zasitna jela od onoga što su imale pri ruci – krumpira, graha, povrća, ribe, riže i tijesta. Ova pravila, tradicionalno, ne vrijede za trudnice, dojilje i bolesnike.
Danas vam donosimo prijedlog cjelovitog menija ako postite.
Predjelo: Krem juha od povrća
Ako u kremastu juhu ne dodate vrhnje, već razno povrće, ona će čuvati vaše zdravlje, a još je i pogodna za ručak ako postite.
Sastojci:
- 1 veći batat
- 3 srednje mrkve
- 20 dag skuhanog graha
- 3 češnja češnjaka
- 1 stabljika celera
- 1 mala žlica mljevene crvene paprike
- 1 mala žlica mljevenog čilija
- 1 mali lovorov list
- sol i papar
- 1,5 litra temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 3 žlice maslinova ulja (ili ulja po želji)
Priprema:
- Batat i mrkvu ogulite, operite i narežite na male kockice. Luk i celer nasjeckajte na sitno, a češnjak protisnite.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj posudi i dodajte luk. Dinstajte dok malo ne požuti, a zatim dodajte češnjak, nakon njega celer i sve prodinstajte još minutu-dvije. Zatim dodajte batat i mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte čili, mljevenu papriku i lovorov list pa sve zalijte temeljcem i pustite neka se kuha. Probajte mrkvu i batat i kada primijetite da im treba još nekoliko minuta kuhanja, u zdjelu ubacite kuhani grah kako bi se povezao s ostalim sastojcima.
- Nakon kuhanja sadržaj zdjele štapnim mikserom ili blenderom pretvorite u krem juhu.
Glavno jelo: Kremasti rižoto od gljiva
Vegetarijanci kažu da je ovo prava delicija, a brzina pripreme, pristupačnost namirnica i bogatstvo okusa, samo su neki od razloga zašto bi se ovo slasno jelo moglo češće nači na vašem stolu.
Sastojci:
- 2 kom poriluka
- 250 g svježih šampinjona
- 250 g riže (carnaroli ili arborio)
- 1 režanj češnjaka
- 1 mala čili papričica
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- maslinovo ulje
- sol, papar
- prstohvat majčine dušice
- 50 g maslaca
Priprema:
- Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite. Šampinjone lagano iščetkajte pa ih narežite na ploške.
- Zagrijte širu posudu ili dublju tavu, dodajte maslinovo ulje koje oko 2 minute aromatizirajte jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom malom čili papričicom.
- U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i na ploške narezane šampinjone koje pirjajte dodatnih 5-7 minuta, odnosno dok ne ishlapi sva tekućina (ako su je šampinjoni pustili).
- Potom u lonac dodajte rižu koju kratko tostirajte (iako su drugi sastojci u posudi, dno posude bi trebalo biti bez tekućine da se riža može lijepo tostirati na dobro zagrijanom dnu) i stalno miješajte.
- U posebnoj posudi zagrijavajte povrtni temeljac.Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan (od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakiranju od riže). Nemojte prekuhati rižu.
- . I na samom kraju, točnije 2 minute prije kraja kuhanja dodajte papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac i dobro izmiješajte. Ostavite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta i nakon toga još jednom izmiješajte i odmah poslužite
Desert: Posni kolač s višnjama
U ovom kolaču nema ni jaja ni mlijeka, a tako je ukusan. Odličan je čak i nekoliko dana nakon što ga pripremite, stoga ako postite možete uzeti maleni komad, a sutradan uživati u okusu kolača uz popodnevnu kavu, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
Sastojci:
- 400 ml vode
- 12 žlica šećera
- 18 žlica brašna
- 10 g praška za pecivo
- 300 g višanja
- 4 pune žlice pekmeza po želji
- Po želji sjeckani orasi
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- U veću posudu sipati vodu, brašno, šećer i prašak za pecivo pa sve dobro promiješati, zatim u smjesu dodati i pekmez pa ponovno promiješati.
- Na kraju dodati višnje pa promiješati lagano rukom.
- Neka smjesa stoji dok se pećnica ne ugrije.
- Kalup obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu. Po želji posuti orasima.
- Kolač staviti u pećnicu i smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva.
- Peći 55 minuta, a ohlađen posipati šećerom u prahu.