post i nemrs

Pogledajte recepte koje možete pripremiti na Čistu srijedu

Riža s gljivama posno je jelo koje možete jesti i na Čistu srijedu
Shutterstock
05.03.2025.
u 10:08

Danas kršćani obilježavaju Pepelnicu ili Čistu srijedu, dan koji označava početak korizme – četrdesetodnevne priprave za Uskrs. To je ujedno i dan strogo propisanog posta i nemrsa.

No, znate li u čemu je razlika?

Post znači da se može samo jednom u danu najesti do sitosti, uz eventualno manji obrok ujutro i navečer, dok nemrs označava odricanje od mesa i mesnih juha, ali bez ograničenja u količini hrane. Pepelnica i Veliki petak su jedini dani kada vrijedi i jedno i drugo pravilo zajedno, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Naše bake su u dane posta pripremale jednostavna, ali zasitna jela od onoga što su imale pri ruci – krumpira, graha, povrća, ribe, riže i tijesta. Ova pravila, tradicionalno, ne vrijede za trudnice, dojilje i bolesnike.

Danas vam donosimo prijedlog cjelovitog menija ako postite.

Predjelo: Krem juha od povrća 

Ako u kremastu juhu ne dodate vrhnje, već razno povrće, ona će čuvati vaše zdravlje, a još je i pogodna za ručak ako postite. 

Foto: StockFood

Sastojci:

  • 1 veći batat
  • 3 srednje mrkve
  • 20 dag skuhanog graha
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 stabljika celera
  • 1 mala žlica mljevene crvene paprike
  • 1 mala žlica mljevenog čilija
  • 1 mali lovorov list
  • sol i papar
  • 1,5 litra temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 3 žlice maslinova ulja (ili ulja po želji)

Priprema:

  1. Batat i mrkvu ogulite, operite i narežite na male kockice. Luk i celer nasjeckajte na sitno, a češnjak protisnite.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj posudi i dodajte luk. Dinstajte dok malo ne požuti, a zatim dodajte češnjak, nakon njega celer i sve prodinstajte još minutu-dvije. Zatim dodajte batat i mrkvu. Posolite, popaprite, dodajte čili, mljevenu papriku i lovorov list pa sve zalijte temeljcem i pustite neka se kuha. Probajte mrkvu i batat i kada primijetite da im treba još nekoliko minuta kuhanja, u zdjelu ubacite kuhani grah kako bi se povezao s ostalim sastojcima.
  3. Nakon kuhanja sadržaj zdjele štapnim mikserom ili blenderom pretvorite u krem juhu.

Glavno jelo: Kremasti rižoto od gljiva

Vegetarijanci kažu da je ovo prava delicija, a brzina pripreme, pristupačnost namirnica i bogatstvo okusa, samo su neki od razloga zašto bi se ovo slasno jelo moglo češće nači na vašem stolu. 

Foto: Getty Images

Sastojci:

  • 2 kom poriluka
  • 250 g svježih šampinjona
  • 250 g riže (carnaroli ili arborio)
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 mala čili papričica
  • 1 l povrtnog temeljca ili vode
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • prstohvat majčine dušice
  • 50 g maslaca

Priprema:

  1. Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite. Šampinjone lagano iščetkajte pa ih narežite na ploške.
  2. Zagrijte širu posudu ili dublju tavu, dodajte maslinovo ulje koje oko 2 minute aromatizirajte jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom malom čili papričicom.
  3. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minuta, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i na ploške narezane šampinjone koje pirjajte dodatnih 5-7 minuta, odnosno dok ne ishlapi sva tekućina (ako su je šampinjoni pustili).
  4. Potom u lonac dodajte rižu koju kratko tostirajte (iako su drugi sastojci u posudi, dno posude bi trebalo biti bez tekućine da se riža može lijepo tostirati na dobro zagrijanom dnu) i stalno miješajte.
  5. U posebnoj posudi zagrijavajte povrtni temeljac.Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan (od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakiranju od riže). Nemojte prekuhati rižu.
  6. . I na samom kraju, točnije 2 minute prije kraja kuhanja dodajte papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac i dobro izmiješajte. Ostavite da poklopljeno odstoji nekoliko minuta i nakon toga još jednom izmiješajte i odmah poslužite

Desert: Posni kolač s višnjama

U ovom kolaču nema ni jaja ni mlijeka, a tako je ukusan. Odličan je čak i nekoliko dana nakon što ga pripremite, stoga ako postite možete uzeti maleni komad, a sutradan uživati u okusu kolača uz popodnevnu kavu, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Sastojci:

  • 400 ml vode
  • 12 žlica šećera
  • 18 žlica brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 300 g višanja
  • 4 pune žlice pekmeza po želji
  • Po želji sjeckani orasi

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. U veću posudu sipati vodu, brašno, šećer i prašak za pecivo pa sve dobro promiješati, zatim u smjesu dodati i pekmez pa ponovno promiješati.
  3. Na kraju dodati višnje pa promiješati lagano rukom.
  4. Neka smjesa stoji dok se pećnica ne ugrije.
  5. Kalup obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu. Po želji posuti orasima.
  6. Kolač staviti u pećnicu i smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva.
  7. Peći 55 minuta, a ohlađen posipati šećerom u prahu.

Foto: Instagram@ukusijuga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja