nadmašit će očekivanja

Piletina s ananasom iz pećnice, bolja nego s roštilja

BBQ piletina s ananasom, ali iz pećnice
@SixSistersStuff Pinterest
18.06.2025.
u 15:45

Tko kaže da ne možeš imati roštilj bez roštilja?! Ova sočna piletina s bogatim, pikantno-slatkim umakom i ananasom nadmašit će sva tvoja očekivanja

BBQ piletina s ananasom iz pećnice dušu je dala za situacije kad nemaš vremena (ili volje) paliti roštilj, ali želiš servirati nešto što miriše i izgleda kao da je došlo "s vatre". Upravo zahvaljujući pečenju na visokoj temperaturi i kratkom završnom pečenju pod grilom, kožica piletine postaje savršeno hrskava i karamelizirana. Osim toga, možeš unaprijed marinirati piletinu i pripremiti umak, pa na dan serviranja sve samo ispeći i dovršiti.

Sve što ti treba je lim za pečenje, a rezultat su sočni pileći zabatci i bataci s hrskavom kožicom, obogaćeni pečenim ananasom, svježim mladim lukom i lagano ljutim jalapeñom. Umak se izvrsno slaže i s drugim vrstama mesa, poput svinjetine ili puretine, a ako voliš eksperimentirati, možeš dodati i drugo voće (mango, breskvu), piše miss gastro.

Piletinu s ananasom posluži uz rižu, salatu ili jednostavno uz kruh da se pokupi svaka kap umaka.

SASTOJCI

  • ananas - konzerva 1 kom
  • kečap 1 šalica
  • smeđi šećer 0,25 šalica
  • worcestershire umak 2 žličica
  • češnjak u prahu 1 žličica
  • gorušica 1 žličica
  • kajenska papričica 1 žličica
  • piletina - batak i zabatak 900 g
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • mladi luk 2 kom
  • jalapeño papričica 1 kom

POSTUPAK

  1. U velikoj zdjeli izmiješaj sok od ananasa, kečap, smeđi šećer, Worcestershire umak, češnjak u prahu, mljevenu gorušicu i kajensku papričicu po ukusu, dok se ne sjedine. Odvoji 180 ml umaka u manju zdjelu i ostavi sa strane za premazivanje.
  2. Piletinu sa svih strana posoli i popapri. Stavi je u zdjelu s preostalim umakom i dobro promiješaj da se u potpunosti obloži. Pokrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta, a može i do 2 sata.
  3. Rešetku postavi na srednji položaj i zagrij pećnicu na 220 °C. Na lim obložen aluminijskom folijom poslaži piletinu kožom prema gore. Oko piletine rasporedi kolutove ananasa.
  4. Peci piletinu 30 minuta. Zatim premaži polovinom rezerviranog umaka i nastavi peći još oko 10 minuta, dok kožica ne postane hrskava i karamelizirana, a temperatura unutar piletine ne dosegne 74 °C. Na kraju uključi gril i zapeci piletinu 3–4 minute, pažljivo prateći da kožica ne zagori.
  5. Piletinu prebaci na pladanj, premaži ostatkom umaka i pospi mladim lukom i jalapeño papričicom narezanom na kolutiće.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije